Californias vinprodusenter går for økologisk vin

Stadig flere av Californias vinprodusenter har nå fått øynene opp for økologisk dyrkede druer. De av oss som tror dette er et rent kommersielt jippo for å øke salget må tro om igjen. Du vil nemlig som regel ikke finne noen informasjon om dette på etiketten, og årsaken er flersidig.

Til og med prestisjeprodusentene Sinskey, Turley og Niebaum-Coppola har trykket den økologiske produksjonen av vin til sitt bryst. Oversikter fra fjorårets vinhøst viser at hele 141 produsenter, mot 49 året før, er registrert som dyrkere av økologiske druer.

Årsaken til denne utviklingen er at spredte forsøk har vist at både vinens kvalitet og miljøet forøvrig bedres ganske merkbart med økologiske dyrkingsmetoder. Derimot er usikkerheten omkring det faktum at gamle dagers økologiske viner av konsumentene ble oppfattet som oksiderte og kjedelige, nok til at produsentene avventer bruken av merkingen "økologisk dyrket vin" på etiketten.

Betegnelsen "økologisk dyrket vin" er dessuten litt forvirrende. Det er en klar forskjell mellom å lage en vin av økologisk dyrkede druer og å ha en fullstendig økologisk kjede i produksjonen. I California og en del andre stater er det nå definert kategorier som skiller disse forskjellige metodene, og i oktober innføres de samme regler i hele USA.

Relativt få vinprodusenter lager vin der produksjonen er 100% økologisk. Årsaken er at de i så tilfelle må avstå fra tilsetningsstoffer i vinen. Sulfitt er et svært viktig og utbredt tilsetningsstoff for å stabilisere vinen under lagring.

 
Foto: Lacy Atkins - San Francisco Chronicle

Les mer om økologisk vinproduksjon her

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen