Dramatisk nedgang

I fjor høst startet bare 75 elever på VK1 ved Ladejarlen, noe som er færre enn noen gang.
Redaksjonen
27 Februar 2009 - 10:00

Tallene for hele landet er heller ingen lystig lesning for de som brenner for matfaget. Fra 2007 til 2008 sank nemlig søkertallet til mat- og næringsfag med over 20 prosent
 
Matbransjen i Sør-Trøndelag har vært samlet for å finne tiltak som kan øke rekrutteringen.
 
Mangler mange
For det er nemlig stor mangel på lærlinger og ferdigutdannede fagfolk.
 
- I Norge mangler vi 1 900 kokker de nærmeste årene, sier rådgiver for rekruttering i NHO Reiseliv, Hilde Veum til NRK.
 
Kjendiskokker
Det var andre tider på 90-tallet. Da økte antall søkere til kokkefaget i takt med antall kjendiskokker som lagde mat på TV.
 
Bransjen selv tror nedgangen de siste årene skyldes at kokkefaget-ryktet har fått seg en knekk
 
Halvert interesse
Også i Telemark merker man en nedgang.
 
Siden 2004 er elevinteressen for mat og restaurant halvert i fylket.
 
- Trender er et lite varig utgangspunkt for yrkesvalg. De unge må huske på at det er tre-fire år til de skal ut i arbeidsmarkedet. Da har mye endret seg i forhold til i dag, sier inntaksleder i Telemark fylkeskommune, Hennie Westgaard.
 
- Det var veldig trendy med mat i en del år. Vi opprettet nye klasser og bygde opp store kjøkken for å imøtekomme interesse og behov. De siste fire årene er søkermassen halvert. Tilbudet i Kragerø ble lagt ned i fjor. Tilbudet på Notodden blir lagt ned i år, oppsummerer Westgaard.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her