Eataly åpner i Istanbul

Eataly åpner i Istanbul

Den hurtigvoksende gastronomikjeden Eataly inntar nå også basarene i Istanbul, hvor Oscar Farinetti fikk ideen til konseptet.
Aase E. Jacobsen
26 September 2012 - 12:06

Det var under et besøk i Istanbuls Grand Bazaar i 1997 at Oscar Farinetti la grunnlaget for det som nå snart blir 21 gastronomiske sentre i Italia, Japan og USA. New York-utsalget åpnet i 2009, to år etter det første Eataly i Torino, og omsetter for nesten en halv milliard. I løypa ligger planer Chicago og andre byer I USA, Toronto og resten av Canada samt Sao Paulo i Brasil. Det er tydelig at Eataly ikke har registrert navnet i Norge, all den tid en pastarestaurant på Aker Brygge heter det samme.

Egne etiske regler

Eataly er ingen vanlig matkjede, men et senter for det aller beste av italiensk gastronomi, vin inkludert. Og med aller beste mener Farinetti også at produsentene må tilfredsstille SlowFoods krav til renhet og rettferdighet. SlowFood kvalitetssikrer leverandørene på konsulentbasis for Eataly.

Totalt omsatte Eataly for 1,5 milliarder kroner i 2011, og er en aktør som setter spor etter seg. Det jobbes med et sett av etiske regler som leverandørene må bekjenne seg til.

Blant annet blir det forbud mot bruk av kunstgjødsel, insekts- og ugressmidler. Reglene vil være de samme for alle typer matvarer, og strengere enn mange av de etablerte reglene. For eksempel blir tillatt mengde svovel i vin halvparten av det vinmyndighetene opererer med.

Kortere kjeder

– Denne ideen er hjørnesteinen i Vino Libero-prosjektet som også har som mål å korrigere mangelen på balanse i produksjonskjeden, sier Oscar Farinetti til winenews.it. – Det er altfor mange mennesker som tjener for mye på vin som selges for en urimelig pris. Men ikke bare i Italia, vi må skape kortere kjeder og ha både distributørene, internett og den direkte kontakten med forbrukeren i bakhodet. Når jeg ser en flaske barbera til 6-7 euro, som er en ok pris, og jeg oppdager at den som dyrket druene bare fikk 30 cents for kiloen, blir jeg forbanna. Kortere kjeder betyr også mer rettferdighet. Men det nytter ikke å vente at politikerne skal gjøre noe, dette gjør vi selv.

Farinetti som solgte seg ut av elkjeden UniEuro i 2004, har eierandeler i åtte vinhus, deriblant Borgogno som drives av sønnen Andrea etter samme prinsipper som Eataly.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her