Eksepsjonelt vinår så langt, men ikke alle druer er i hus

Over alt i Europa meldes det om at årets vinhøst ser ut til å bli eksepsjonell. Imidlertid nytter det ikke å skjære alle drueslag over én kam.

For at vindruer skal kunne oppnå korrekt modenhet, trenger de lang periode med varme og sol. Uten det, ender de opp med for lite sukker og for mye syre. Og slikt skaper selvsagt ingen god vin. I år har imidlertid sommeren vært uanstendig varm og lang, og druene er proppet med sukker. Dermed er den potensielle alkoholgrad så høy at man i større grad kan produsere viner beregnet for lagring.

- Det ser ut som om vi får en eksepsjonell årgang, og ikke bare her men i hele Frankrike, uttaler Alexandre de Lur Saluces, eier av Château d'Yquem, Frankrikes ubestridte ener på Sauternes-vin. Men Frankrike er ikke alene om store forhåpninger. Også Italia og Tyskland ser frem i mot en superb årgang.

En tidlig innhøsting er imidlertid ikke fasit for en vellykket årgang. Selvsagt betyr innplukking tidlig i august at druene henger vesentlig kortere tid på planten, og det i en tid på høsten hvor mye kan gå galt. Store mengder regn kan forårsake våte druer og i neste instans; utvanning av druemosten og dennes sukkerinnhold. I tillegg oppstår det ikke rent sjelden haglstormer, og sjansen er større jo lenger utpå høsten man kommer.

For mye varme er heller ikke bra
- I år var temperaturen så høy at den forstyrret, endog sperret, veksten hos enkelte drueslag, sier Christophe Mangeart, ønolog hos Yvon Mau, én av de største negocianter i Bordeaux. - Viner laget av Cabernet Sauvignon vil bli enorme, mens vi på den annen side fortsatt er avhengig av godt vær for merlotdruens vedkommende. De kommende to uker vil derfor være kritiske for Merlot, fortsetter Mangeart.

Temperaturen lå konstant over 38 grader i én hel uke denne sommeren, og dette resulterte i flere tusen dødsfall. I Normandie produserte kuene mindre melk og Bresse-kyllingene ble ikke så fete som normalt.

Jakten på plukkere
Vinprodusentene i Bordeaux kortet ned årets sommerferie og startet jakten på plukkere for å sikre de tidlige drueavlingene.
 
- Sammen med Château Haut-Brion startet vi innhøstingen av hvitvinsdruene allerede 13. august, den tidligste startdato i Bordeaux' historie, forteller Florence Cathiard, som sammen med sin mann, Daniel, eier Château Smith Haut Lafitte.

Mange av Bordeaux' vinmakere sier at vekstsesongen aldri siden 1947 har vært så varm som i år, en årgang som var legendarisk. Håpet er at 2003 skal resultere i minst like vellykkete viner.

Les mer her

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen