Beste norske kokebok

Beste norske kokebok 2019

I dag kåres en av disse som årets beste norske kokebok - du kan bli med

I dag kåres en av disse som årets beste norske kokebok - du kan bli med

De fem finalistene i Beste norske kokebok 2019 dekker det meste av det som rører seg på kokebokfronten om dagen. Hvilken som er aller best avsløres den 28. november.
Aase E. Jacobsen
18 November 2019 - 09:00

Hvilken kokebok som blir årets aller beste, avsløres den 28. november kl. 17 under prisutdelingen i Norli Bokhandel, Universitetsgata 22 i Oslo. Det blir gode muligheter til å møte årets kokebokforfattere og teste ut smaksprøver. Og selvsagt signering av din favoritt.

Årets kokebokhøst er langt fra den rikeste, men blant de 21 kokebøkene som ble vurdert har juryen valgt ut fem finalister. 

Det er fem kokebøker som er veldig forskjellige, både tematisk og hva målgruppe angår. Samtidig som de tar opp trender i tiden. Fra matsvinn, budsjettmat, hverdagsmat og det å leve grønnere til dybdekunnskap og mat med et skråblikk.

Blant kokebøkene som ikke nådde opp i år var det mye gjentakelser fra tidligere år samt bøker som til forveksling ligner hverandre.  

Jurymedlem siden 2008 da den første kåringen av Beste norske kokebok, fant sted, Per Borglund, har følgende hjertesukk:

- I år er det høy kvalitet og fin spredning blant de fem finalistene, men det er på tide å etterlyse noen nye tanker og ideer blant de som skriver og lager kokebøker. Jeg føler ofte at det begynner å bli litt hakk i plata. Og det forundrer meg at trenden med norsk lokalmat i liten grad fanges opp av forfattere og forlag. I år setter salget av lokalprodusert og kortreist kvalitetsmat nye formidable rekorder. Det må da være et marked for bøker som forteller oss hva vi kan gjøre ut av alle disse fabelaktige råvarene? Jeg ønsker meg at noen løfter dette oppe på et nasjonalt nivå, og lager den store, gode kokeboka om og med lokale matskatter. 

Han er ikke bare ansvarlig redaktør for magasinet Mat fra Norge som har lokalmat som tema, men er også innehaver av det som med stor sannsynlighet er verdens største kokeboksamling, med 10.824 bøker. Så alle forlag og kokebokforfattere: lytt til Per.

Beste norske kokebok er ellers et samarbeid mellom Norli og Apéritif og kåres årlig siden 2008. 

Årets kokebokjury:

  • Per A. Borglund, redaktør Mat fra Norge og innehaver av Norges største kokeboksamling
  • Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
  • Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
  • Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
  • Marius Renberg, bokdesigner
  • Terje Ommundsen, kokk og forfatter fjorårets finalistkokebok Thai-obsessed 

Juryen begrunner valget av disse kokebøkene som årets beste norske slik: 

 

 

Fattig student

Karen Elene Thorsen, Pilar Forlag 

Blogg og Instagram er ungdommens kanaler for informasjon, kunnskap og underholdning. Da er det imponerende å se hvordan Karen Elene Thorsen har løftet tipsene og oppskriftene fra sin digitale verden over i god, gammeldags bokform. Hvordan lage mat for maks 250 kroner i løpet av en uke? Målgruppen som i sin hverdag må ta slike økonomiske hensyn har et godt verktøy i denne utgivelsen.

 

 

 

Sunt på grillen

Jan Ivar Nykvist, Cappelen Damm 

Jan Ivar Nykvist kan sin grill, og selv om han ikke utelater verken biff eller koteletter, den sunne grillmaten har hovedrollen i årets bok. Det er på tide at Ola og Kari skjønner at også honningbakte gulrøtter, hvit asparges, rosenkål og purreløk trives over glødende kull. Gode, fargesterke bilder av Mats Dreyer.

 

 

 

 

Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker

Anne Kat Hærland, Björn Svensson og Martin Fjeld, Cappelen Damm 

Joda, «dette er kokeboken som gjør deg sulten.» Men den får deg også til å humre og le høyt! Møtet mellom en skrivefør komiker, en Michelin-kokk og en høyt respektert baker genererer ikke bare mat av høy klasse, men også verdifulle tips. Som at du i et knipetak kan bruke en uthulet paprika som kaffekopp. Fint illustrert av Sune Eriksen.

 

 

 

 

Sjokoladeboka

Sverre Sætre, Press Forlag 

Med denne boka har Sverre Sætre (og fotograf Tommy Andresen) skapt noe som trolig blir stående som et standardverk innen sin sjanger. Sjokoladeboka er visuelt svært vellykket, det er høyt nivå på det faglige innholdet og selv «folk flest» kan lykkes med å lage det Sverre byr på av drikke, bakverk, desserter, konfekt, salte retter og så videre.

 

 

 

 

God mat hele uka

Lise Finckenhagen, Font Forlag 

Her gjør Lise Finckenhagen det hun er aller best til, nemlig å inspirere oss til å lage sunn, god og fargerik mat også på hverdager. Hjemmelagde fiskeboller, tandoorikylling med currysaus og flesk og duppe ser alle like enkle og fristende ut, takket være Lises pedagogiske penn og fotograf Sara Johannessen Meeks nærmest spiselige bilder.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere av Smalhans' alternative julemeny

Anders Braathen deler Smalhans’ julemeny med «pig wings» i whiskysaus med røsti og kantarell, eplebrioche med whisky-karamellsaus og lettpisket krem og Mont d’Or med brødkrutonger og cornichons.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse meksikanske friterte tortilla-rullene fylt med kylling er avhengighetsskapende
Dagens rett

Disse meksikanske friterte tortilla-rullene fylt med kylling er avhengighetsskapende

Da er du advart, også om at du må lage ekstra stor porsjon, for her snakker vi middag med høy snacksfaktor.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Saftig kake som dufter jul
Ukens kake

Saftig kake som dufter jul

Oppskriften på denne krydderkaken med mandarin og ananaskrem har det som skal til for å skape god førjulsstemning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Gå for store flasker til jul - her er 225 å velge mellom
+
Tester

Gå for store flasker til jul - her er 225 å velge mellom

Her er det både magnum, dobbelmagnum og sågar femliters vinflasker som er å få tak i på polet. Til og med i basis. Men de aller beste må bestilles, og da begynner det å haste.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

La deg inspirere av Smalhans' alternative julemeny

Anders Braathen deler Smalhans’ julemeny med «pig wings» i whiskysaus med røsti og kantarell, eplebrioche med whisky-karamellsaus og lettpisket krem og Mont d’Or med brødkrutonger og cornichons.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse meksikanske friterte tortilla-rullene fylt med kylling er avhengighetsskapende
Dagens rett

Disse meksikanske friterte tortilla-rullene fylt med kylling er avhengighetsskapende

Da er du advart, også om at du må lage ekstra stor porsjon, for her snakker vi middag med høy snacksfaktor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike og autentiske spanske matopplevelser i Norge
Annonse

Unike og autentiske spanske matopplevelser i Norge

Oslorestauranten Xef og Asker-restauranten Porfavor Tapas & Vinbar er Norges eneste utvalgte av den offisielle spanske matsertifiseringen Spain Certification Program. Nærmere Spania kommer du ikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Alle de imponerende rødvinene til tross, kommer de spisseste albuene til å brukes for hvitviner
+
Tester

Alle de imponerende rødvinene til tross, kommer de spisseste albuene til å brukes for hvitviner

Og da snakker vi ikke om Bordeaux eller Australia, som dominerer poengtoppen denne gangen, men 333 flasker med Raveneau og 84 flasker med Keller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på champagne, cava og prosecco - eller bare veldig glad i musserende vin? I løpet av halvannen time en lørdag ettermiddag får du svaret. Og mye gode bobler på kjøpet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Saftig kake som dufter jul
Ukens kake

Saftig kake som dufter jul

Oppskriften på denne krydderkaken med mandarin og ananaskrem har det som skal til for å skape god førjulsstemning.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her