Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Kaffe
En unik kaffemulighet
Foto: (ANNE VALEUR)

En unik kaffemulighet

Tim Wendelboe har brent en batch med kaffe fra Jemen, og det er en begivenhet som tatt omstendighetene rundt kaffen i betraktning, gjør at den fortjener ekstra oppmerksomhet.
Aase E. Jacobsen
19 Mars 2019 - 15:24

Beans for Yemen er en lett og fruktig kaffe som selges for 475 kroner for 125 gram. Hva, tenker du kanskje, og er den verdt det? Både ja og nei. For dette er ikke nødvendigvis kaffe av høyeste kvalitet, selv etter å ha vært innom Tim Wendelboe, men mer å regne som et utviklingsprosjekt som kan gi resultater på sikt. Og en obligatorisk oppgave for alle kaffeinteresserte.

- For meg var ikke denne kaffen det helt store. Den bar preg av å være litt gammel og hadde en «woody» treaktig smak som kommer av litt høy fuktighet og lang eller feil lagring og tørking. Fruktigheten kommer jo av at det er en bærtørket kaffe hvilket ofte betyr at bærene fermenterer litt under tørking noe som gir en litt fruktig smak av overmodne jordbær og stenfrukt. Fruktigheten «reddet» kaffen kan du si, men den mangler klart renhet og sødme slik de beste bærtørkede kaffene kan ha. Men tatt i betraktning at dette var kaffe som kom til Norge mot alle odds, så var jeg overrasket over hvor ok den var. Jeg hadde mye lavere forventninger, forteller Tim Wendelboe på epost fra innkjøpsturne i Sør-Amerika.

 Christoffer Naustdal Hjelm er initiativtakeren til Beans from Yemen - her på lanseringen hos Tim Wendelboe på Tøyen. Foto: ANNE VALEUR

Initiativet til prosjektet kommer fra Christoffer Naustdal Hjelm – kjent fra Sandwich Brothers – og som nå jobber for Leger Uten Grenser, og nylig var et halvt år i borgerkrigen i Jemen for å lede oppbygningen av et distrikts-sykehus som ble bombet av den Saudi-ledede koalisjonen. Sånn ble han kjent med de lokale kaffebøndene og tok denne kaffen med seg hjem. Det er foranledningen til at han nå har kastet seg over et annet framtidsrettet prosjekt og en potensiell redningsaksjon. Nemlig å se om det er mulig – den katastrofale krigen i Jemen til tross – å hjelpe landets kaffebønder til å øke kvaliteten og etter hvert skape eksportmuligheter.  

Her kan du lese mer om Jemens kaffehistorie

- Vi er klar over at denne kaffen ikke er på høyde med Tims verdensledende egne produkter, litt fordi denne gården ble bombet sønder og sammen, og de har gjort dette for hånd uten ordentlig infrastruktur, fuktighetsmåler og kanskje viktigst - ordentlige lagringsforhold, forteller han.

Venter på at krigen tar slutt

Han mener denne første batchen når den sammenlignes med den neste som kommer neste år, vil gi god innsikt i hvilke kvalitetsmessige løft som er gjort.

- Forhåpentligvis kan vi i 2020, når vi har hjulpet dem å bygge tørkesenger, sette opp en hullingmaskin, og krigen er ferdig så de kan bygge ordentlige lagringskjellere, smake forskjellen. På sikt vil disse bøndene med litt backing, bli i stand til å produsere et virkelig godt produkt som kan eksporteres til kvalitetsbrennerier når krigen en gang blir ferdig, håper han.

Tim Wendelboe legger til: - Å få til en handel i kommersiell skala blir vanskelig før landet er stabilisert. Å eksportere og produsere samt pakke kvalitetskaffe krever god infrastruktur og bra utstyr. Det sier Christoffer er mangelvare i Jemen. Litt av ideen til Christoffer var å få denne kaffen i markedet slik at bøndene kunne få økonomisk støtte til å kjøpe inn nødvendig utstyr for å blant annet kontrollere og måle fuktighet i bønnene.

- Vi er evig takknemlige for Tims hjelp her, både på den faktiske brenningen men også på hva som kan gjøres på bakken i Jemen når oppsettet bygges.

Les mer om hvordan Tim Wendelboe jobber med kaffe 

Tim Wendelboe har ennå ikke vært i Jemen, og dette er hans første forsøk i kaffebrenneren:

- Jemen er historisk sett en viktig kaffenasjon, men siden jeg startet i kaffebransjen har det kun vært for en raritet å regne.

En typisk landsby (før krigen) i det nordvestlige fjellrike delen av Jemen hvor kaffen kommer fra. Det er snakk om Haydan-distriktet i Sa'Dah-provinsen. Foto: helovi

De har jo veldig lite regn som ikke favoriserer kaffeproduksjon og samtidig har dessverre khat blitt mer profitabelt å dyrke. Krigen i Jemen hjelper heller ikke akkurat, så å reise dit for å kjøpe kaffe er risikabelt. Det finnes tilbydere av god kvalitet i markedet for eksempel, www.portofmokha.com, som mest fokuserer på å selge i det amerikanske markedet. Personlig er jeg ikke så glad i bærtørket kaffe da det ofte smaker fermentert og prosess, men andre synes dette kan gi kaffen mer kompleksitet. Bærtørket kaffe kan være veldig godt også men det er en prosess som er vanskelig å kontrollere og det krever fokus og kunnskap for å få frem de virkelig gode kaffene. 

Spesiell arabicakaffe

Beans from Yemen er arabicakaffe, men ikke helt som andre arabicabønner.

- Jemen var historisk sett lenge et senter for kaffe og hadde et slags monopol på å selge kaffe til verden. Frøene ble hentet fra Etiopia gjennom handel og plantet i Jemen for flere hundre år siden. Disse frøene ble tatt fra jungelen i Etiopia der kaffe fortsatt vokser vilt, men mest sannsynlig var det mange planter som ikke overlevde det tørre klimaet i Jemen, forklarer Tim og legger til:

- Men noen gjorde det og plantene har over flere hundre år tilpasset seg det tørre klimaet i Jemen. De har unike varianter som ikke dyrkes andre steder i verden - med få unntak, og spesielt én plante som er liten av vekst og gir små bær og bønner, kalt Yemen Mocca elle Mocha har etterhvert blitt en raritet som enkelte produsenter i Latin-Amerika har begynt å plante og tilby. Jeg har ikke så mye erfaring med denne planten selv, men har smakt kaffe fra den fra ulike land som Honduras, Guatemala, Colombia og Jemen.  Ofte er denne kaffen lett fruktig og har en krydderaktig aroma som minner om rosiner og julekake.

Svært tørt klima

Dette første forsøket med brenning av Jemen-kaffe bød dessuten på utfordringer:

- Ja, definitivt. Kaffen var ikke møllet spesielt bra, altså sortert og renset, så det var noe defekte kaffebønner i den samt noen fremmedlegemer som stein og til og med et batteri. Dette ble sortert bort av vårt utstyr. I tillegg var det veldig ujevn fuktighet og størrelse på bønnene som gjør det vanskelig å få en jevn brenning, påpeker Tim Wendelboe som i motsetning til det som er vanlig for bønnene han brenner til vanlig, ikke kjenner aller detaljene:

- Jeg har dessverre ikke vært der selv, men normalt dyrkes kaffen i Jemen på menneskelagde terrasser i sandholdig jord med mye stein. Det er lite skyggetrær og svært tørt klima.

Beans from Yemen selges hos Tim Wendelboe på Grünerløkka samt på Java, Fuglen, Ekte Vare, Kolobri Kolonial og Tøyen Startup Village. Christoffer Naustdal Hjelm oppfordrer kaffeinteresserte å følge med videre på @beansfromyemen på Instagram og Facebook.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En akevittpunsj er nesten selvskreven på nasjonaldagen
Ukens drink
Akevitt-punsj

En akevittpunsj er nesten selvskreven på nasjonaldagen

Med bare litt hjelp fra importert kanel og sitron blir det så helnorsk som det kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol
+
Test
15 bobleviner i basis mellom 114 og 190 kroner

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol

Det er fullt mulig å få tak i lekre bobler selv i budsjettklassen og selv om det er få dager igjen til den store dagen. Her er våre forslag mellom

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig
Ukens kake
Jordbærkake med vaniljekrem og pasjonscurd

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig

Jordbær, pasjon og vanilje. En slik kake går i en egen mage. Lettlaget er den dessuten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai
17. mai
Oppskrifter på festkaker

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai

Hvem har sagt at de festkaker må være kompliserte? Her er en rekke enkle oppskrifter fra Kvæfjordkake og Pavlova til kransekake og kringle, som kommer til å gjøre den store festen enda større.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her