Endelig vant han

Xiang Xu halte i land sin første NM-seier i østersåpning - etter flere andre- og tredjeplasser.
13 Juni 2011 - 14:18

Aker Brygge viste seg fra sin mest flatterende side første pinsedag og dannet derfor en perfekt ramme for årets østersåpning som er det 14. i rekken arrangert av Apéritif. Årets NM noterte ikke bare rekordsoppslutning når det gjelder antall deltakere, men også et markant skifte i plassering på pallen.

Xiang Xu fra Restauranthuset Operaen slo nemlig fem ganger norgesmester, Heini Petersen, nå freelance-kokk, hårfint. Sluttiden ble den samme, men Xu hadde flere bonuspoeng og færre straffepoeng, derfor slo juryen fast at Xu kvalifiserte for norgesmestertittelen. Og til tittelen tidenes gladeste vinner. Han skal derfor representere Norge i østers-VM som finner sted i Galway, Irland siste helgen i september.

Sterk dame
I finalen var også 19-årige Maria Petersen, for øvrig datter av sølvvinneren og ikke minst konkurransens yngste, og hun forbedret fin plassering fra fjorårets fjerde (for øvrig debut) til bronse. Hun fikk også pris for "Beste presentasjon" samt for "Beste kvinnelige østersåpner". Årets konkurranse hadde tre kvinnelige deltakere, og det er faktisk flere enn på lenge. Maria Petersen hadde også færrest straffepoeng og flest bonuspoeng av de fire i finalen. Så om hun hadde vært litt raskere, hadde hun kunnet slå faren.

Fjerdeplassen i finalen gikk til Gorm Nørum, Café Skansen, også han en erfaren NM-deltaker. En deltaker med finalepotensial er Andreas Christensen fra Palace Grill som var fem sekund fra en finaleplass. Dette var hans første NM på 10 år. En mann vi garantert vil se på deltakerlisten neste år.

Brukte mer tid
NM-ets aller raskeste, og dermed kvalifisert for "Beste tid", var Heini Petersen som åpnet 20 østers i sitt innledende heat på 2 minutter 7 sekunder. Ellers var tidsforbruket gjennomgående høyere i finalen enn tidligere år.

Men juryen som bestod av Peter Sandqvist, norgesmester fra 2010, Per Olofsson, østersverdensmester fra 2000 og Bela Szabo, østersimportør (A la Carte Produkter) var særdeles imponert over Xus samt Maria Petersens forbedringskurve sammenlignet med tidligere mesterskap.

Årets NM ble gjennomført med franske flatøsters, såkalte Belon, levert av A la Carte Produkter.

Vinnerne i årets NM i østersåpning er:
• Norgesmester i østersåpning 2011 - Xiang Xu (vinner en Omega Seamaster til en verdi av kroner 15.000, champagne fra Pommery, reise og opphold på Radisson Blu Hotel & Spa, Galway under årets VM, weekendtur til Laroche i Chablis med opphold på Hotel du Vieux Moulin, og en eksklusiv kokkejakke fra Sportex)

• Beste presentasjon - Maria Petersen med 20 bonussekunder (vinner et weekendopphold på Radisson Blu Waterfront Hotel, Stockholm)
• Beste tid - Heini Petersen med 2:07 på 20 østers
• Beste kvinnelige østersåpner - Maria Petersen

 
Stort publikumsarrangement
I konkurransesammenheng er det publikum som får anledning til å smake på delikatessene. Og det var det mange som benyttet seg av muligheten til under årets NM som fant sted på Aker Brygge i Oslo.

Arrangementet var lagt til det årlige Oslo Race Week som samler seilerentusiaster fra fjern og nær og som markerer hovedstadens fjordtilhørighet.

NM i østersåpning arrangeres av Apéritif i samarbeid med A la Carte Proukter, Omega Norge, Vinordia, Radisson Blu Hotels and Resorts, TABASCO®, Lekter'n og Sportex.

Foto: Bård Ivar Flageborg og Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her