Fire av verdens 50 beste restauranter er i Lima, Peru
Foto: (Central, Lima)

Fire av verdens 50 beste restauranter er i Lima, Peru

Og 12 av de 50 beste er i Sør- og Mellom-Amerika som for alvor har inntatt Worlds50Best.
21 Juni 2023 - 15:34

Verdens beste restaurant er Central i Lima, og med seg har den Maido på 6. plass, Kjolle på 28. plass samt Mayta på 47. plass i Worlds50Best 2023.

At Lima er et gastronomisk episenter er et velkjent faktum, og siden Virgilio Martínez åpnet Central i 2008 har restauranten vært på alles lepper, men det er først nå at den når den absolutte toppen av denne listen. Bakgrunnen er at han og hans team har tatt restauranten mange hakk videre for å vise verden hvilken enormt viktig og for mange ukjent del av den gastronomiske kulturarven Perus landskap representerer.  

Virgilio Martínez og Pia Leon som driver Central sammen, har også Kjolle samt Mil i porteføljen.

Restaurant Centrals interiør er minimalistisk - det kan ikke sies om maten. Foto: Central, Lima

Central er opp ett hakk fra i fjor da den bare var slått av Geranium som i år ikke figurerer på listen over hodet. Det gjør heller ikke Noma. Årsaken er at begge har toppet listen etter at reglene ble endret, Noma i 2021 og Geranium i 2022. De er derfor ikke representert på listen overhodet, det er heller ikke The French Laundry, The Fat Duck, El Celler de Can Roca, Osteria Francescana, Eleven Madison Park og Mirazur.

Fh: Virgilio Martinez og Pia Leon med sitt tema på Central. Foto: Central, Lima

Siden disse restaurantene mangler fra listen, er det vanskelig å trekke en definitiv konklusjon om i hvilken retning verdensgastronomien på topplan trekker. Bortsett fra at Sør- og Mellom-Amerika har befestet seg som en gastronomisk høyborg på nivå med så vel Asia som Europa. Samt ikke minst en viktig leverandør av mattrender det siste tiåret.

For dette er ikke et nytt fenomen. Allerede i 2015 lå ni av verdens 50 beste i Sør- og Mellom-Amerika. 

De 12 restaurantene på årets liste er ikke bare Peru, men også andre land på den sørlige delen av dette kontinentet som Mexico (Quintonil, Pujol og Rosetta), Chile (Borago), Brasil (A Casa do Porco) Colombia (El Chato og Leo) og Argentina (Don Julio) med på å tegne det nye gastronomiske verdenskartet.  

Selv om Geranium og Noma er ute, har Alchemist seilet opp som en sterk nummer 5 – og dermed Nordens beste. At Rasmus Munk & Co kan utfordre Central i 2024, er ikke utenkelig, all den tid den var på 18. plass i 2022. Alchemist fikk forresten Star List Award 2023 for vinkartet sitt.

Det er i år nå kun én annen nordisk restaurant i tillegg på listen, Franzén i Stockholm.

Det er likevel Spania som totalt sett har flest restauranter og det europeiske landet med sterkest representasjon i toppen: Disfrutar i Barcelona, Diverxo i Madrid, Asador Etxebarri i Baskerland, på henholdsvis 2. 3 og 4. plass, samt Quique Dacosta i Dénia og Mugaritz i San Sebastian.

Her kan du lese mer om de 50 beste i 2023

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her