Fire av verdens 50 beste restauranter er i Lima, Peru
Foto: (Central, Lima)

Fire av verdens 50 beste restauranter er i Lima, Peru

Og 12 av de 50 beste er i Sør- og Mellom-Amerika som for alvor har inntatt Worlds50Best.
21 Juni 2023 - 15:34

Verdens beste restaurant er Central i Lima, og med seg har den Maido på 6. plass, Kjolle på 28. plass samt Mayta på 47. plass i Worlds50Best 2023.

At Lima er et gastronomisk episenter er et velkjent faktum, og siden Virgilio Martínez åpnet Central i 2008 har restauranten vært på alles lepper, men det er først nå at den når den absolutte toppen av denne listen. Bakgrunnen er at han og hans team har tatt restauranten mange hakk videre for å vise verden hvilken enormt viktig og for mange ukjent del av den gastronomiske kulturarven Perus landskap representerer.  

Virgilio Martínez og Pia Leon som driver Central sammen, har også Kjolle samt Mil i porteføljen.

Restaurant Centrals interiør er minimalistisk - det kan ikke sies om maten. Foto: Central, Lima

Central er opp ett hakk fra i fjor da den bare var slått av Geranium som i år ikke figurerer på listen over hodet. Det gjør heller ikke Noma. Årsaken er at begge har toppet listen etter at reglene ble endret, Noma i 2021 og Geranium i 2022. De er derfor ikke representert på listen overhodet, det er heller ikke The French Laundry, The Fat Duck, El Celler de Can Roca, Osteria Francescana, Eleven Madison Park og Mirazur.

Fh: Virgilio Martinez og Pia Leon med sitt tema på Central. Foto: Central, Lima

Siden disse restaurantene mangler fra listen, er det vanskelig å trekke en definitiv konklusjon om i hvilken retning verdensgastronomien på topplan trekker. Bortsett fra at Sør- og Mellom-Amerika har befestet seg som en gastronomisk høyborg på nivå med så vel Asia som Europa. Samt ikke minst en viktig leverandør av mattrender det siste tiåret.

For dette er ikke et nytt fenomen. Allerede i 2015 lå ni av verdens 50 beste i Sør- og Mellom-Amerika. 

De 12 restaurantene på årets liste er ikke bare Peru, men også andre land på den sørlige delen av dette kontinentet som Mexico (Quintonil, Pujol og Rosetta), Chile (Borago), Brasil (A Casa do Porco) Colombia (El Chato og Leo) og Argentina (Don Julio) med på å tegne det nye gastronomiske verdenskartet.  

Selv om Geranium og Noma er ute, har Alchemist seilet opp som en sterk nummer 5 – og dermed Nordens beste. At Rasmus Munk & Co kan utfordre Central i 2024, er ikke utenkelig, all den tid den var på 18. plass i 2022. Alchemist fikk forresten Star List Award 2023 for vinkartet sitt.

Det er i år nå kun én annen nordisk restaurant i tillegg på listen, Franzén i Stockholm.

Det er likevel Spania som totalt sett har flest restauranter og det europeiske landet med sterkest representasjon i toppen: Disfrutar i Barcelona, Diverxo i Madrid, Asador Etxebarri i Baskerland, på henholdsvis 2. 3 og 4. plass, samt Quique Dacosta i Dénia og Mugaritz i San Sebastian.

Her kan du lese mer om de 50 beste i 2023

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her