Fornøyd med foret torsk

Villfanget og foret kvalitetstorsk er et meget bra produkt. Det mener flere kokker som har testet filet av torsk som er produsert rett etter at fisken er hentet ut av merda.
Redaksjonen
12 November 2007 - 17:57

I forsøket ble det benyttet villfanget torsk som var foret med lodde og med tørrfor i tre måneder, skriver Fiskeriforskning.
 
- En slik filet vil vi gjerne ha på menyen, sier kokk Magnus Heggman ved restauranten Store Norske Fiskekompani i Tromsø.
 
- Resultatene er veldig positive. Dette vil vi gjerne undersøke med et større antall fisk og flere restauranter, sier forsker Silje Kristoffersen ved Fiskeriforskning.
 
Forsøket var en innledende test av filet som er tatt før fisken blir dødsstiv. Dette skjer kort tid etter at den er slaktet. Derfor er det bare mulig å produsere denne typen filet når det er levende torsk i merd ved bedriften.
 
Planlegges
Da kan man nemlig planlegge slaktingen av fisk slik at det blir tid til å filetere fisken før den blir uhåndterlig.
 
Torsken som ble brukt i forsøket ble fanget på Finnmarkskysten. Deretter ble de foret opp i merder utenfor Båtsfjord.
 
Fisken ble delt i to forskjellige grupper. Den ene fikk lodde, den andre fikk tørrfor.
 
Med og uten skinn
Filetene ble produsert med og uten skinn. Hvis fileten ikke er festet til bein eller skinn vil den krympe mens den er dødsstiv. Men kokkenes hovedkonklusjon var at alle filetene var av svært god kvalitet. Det var små forskjeller mellom torsk foret med lodde og med tørrfor, og filet med og uten skinn.
 
Kokkene ser flere fordeler med å få torsk som har blitt foret i merd. Blant annet vil en skånsom behandling før og under slakting gi en feilfri filet.
 
Lite svinn
Når de slipper å skjære bort dårlig kjøtt unngås også svinn på et kostbart råstoff.
 
- Dette var en råvare de gjerne ville hatt tilgang på. De foretrekker også ryggfilet med skinn fordi den kan tilberedes på flere måter, sier Kristoffersen.
 
Forsøket er et samarbeid mellom industrien i Båtsfjord og Fiskeriforskning om levendelagring og oppforing av torsk.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt
Dagens rett

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt

Det er mye god mat i gode pølser, ikke minst når du gjør noe ekstra ut av dem. I denne lettvinte oppskriften (som alle kan klare) spiller pølsene en litt underordnet rolle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her