Fornøyd med foret torsk

Villfanget og foret kvalitetstorsk er et meget bra produkt. Det mener flere kokker som har testet filet av torsk som er produsert rett etter at fisken er hentet ut av merda.
Redaksjonen
12 November 2007 - 16:57

I forsøket ble det benyttet villfanget torsk som var foret med lodde og med tørrfor i tre måneder, skriver Fiskeriforskning.
 
- En slik filet vil vi gjerne ha på menyen, sier kokk Magnus Heggman ved restauranten Store Norske Fiskekompani i Tromsø.
 
- Resultatene er veldig positive. Dette vil vi gjerne undersøke med et større antall fisk og flere restauranter, sier forsker Silje Kristoffersen ved Fiskeriforskning.
 
Forsøket var en innledende test av filet som er tatt før fisken blir dødsstiv. Dette skjer kort tid etter at den er slaktet. Derfor er det bare mulig å produsere denne typen filet når det er levende torsk i merd ved bedriften.
 
Planlegges
Da kan man nemlig planlegge slaktingen av fisk slik at det blir tid til å filetere fisken før den blir uhåndterlig.
 
Torsken som ble brukt i forsøket ble fanget på Finnmarkskysten. Deretter ble de foret opp i merder utenfor Båtsfjord.
 
Fisken ble delt i to forskjellige grupper. Den ene fikk lodde, den andre fikk tørrfor.
 
Med og uten skinn
Filetene ble produsert med og uten skinn. Hvis fileten ikke er festet til bein eller skinn vil den krympe mens den er dødsstiv. Men kokkenes hovedkonklusjon var at alle filetene var av svært god kvalitet. Det var små forskjeller mellom torsk foret med lodde og med tørrfor, og filet med og uten skinn.
 
Kokkene ser flere fordeler med å få torsk som har blitt foret i merd. Blant annet vil en skånsom behandling før og under slakting gi en feilfri filet.
 
Lite svinn
Når de slipper å skjære bort dårlig kjøtt unngås også svinn på et kostbart råstoff.
 
- Dette var en råvare de gjerne ville hatt tilgang på. De foretrekker også ryggfilet med skinn fordi den kan tilberedes på flere måter, sier Kristoffersen.
 
Forsøket er et samarbeid mellom industrien i Båtsfjord og Fiskeriforskning om levendelagring og oppforing av torsk.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her