Kan få sprøyte øko-bær med kopper

Ett skritt tilbake, mener motstandere.
Redaksjonen
20 August 2010 - 10:00

Forslaget fra Landbruks- og matdepartementet om ny økologiforskrift har nylig vært ute på høring. Det innebærer en rekke endringer, i trå med EUs regelverk for økologi som vi forplikter oss til gjennom EØS-avtalen. Det innebærer sprøyting med koppersulfat, som kan bli tillatt brukt mot sopp på økologisk frukt og bær.

-- Det er tilliten til kundene vi lever av. Jeg ser på det som en trussel for næringen hvis denne formen for sprøyting blir tillatt innenfor økologisk landbruk, sier Olav Jønsi i Økofrukt AS, en av Norges største økoprodusenter, til Nationen.

Mange økologiske bærprodusenter må kaste inn håndkleet på grunn av manglende etterspørsel. Regjeringens mål er å øke økologisk produksjon og forbruk med 15 prosent innen 2020. Jønsi mener kobbersprøyting ikke vil hjelpe.

-- Det vil bli ekstra vanskelig å øke det økologiske forbruket, ettersom de som er opptatt av økologisk gjerne vil leve litt sunnere enn andre, sier Jønsi. Han mener produktene blir så like at det ikke er noen vits i å skille økologisk produksjon fra den konvensjonelle.

Det er Mattilsynet som behandler saken, før de i løpet av høsten kommer med en anbefaling til departementet.

-- Det er likevel muligheter for å fastsette bestemmelser nasjonalt. Kopper er et av de punktene som vi har bedt om konkrete tilbakemeldinger på, slik at det kan vurderes om det er hensiktsmessig å videreføre det forbudet vi har i dag eller ikke, sier seniorrådgiver Torstein Skjolden i Mattilsynet til Nationen.
Koppersulfat er for øvrig tillatt brukt i økologisk vindyrking.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag blir det ekstra god pasta til middag
Dagens rett

I dag blir det ekstra god pasta til middag

Kjøttboller gir et mer interessant resultat for pastasausen enn å bare steke kjøttdeigen på vanlig måte. Og med brede pappardelle-pastabånd blir den ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her