Kjøtt enda sunnere

Den danske ernæringsforskeren Arne Astrup har kommet frem til nye og interessante resultater om kjøtt.
Redaksjonen
09 April 2008 - 09:00

Astrup la fram undersøkelsen på et Matforsk-seminar på Ås.
 
Institutt for human ernæring i København har undersøkt 75 overvektige personer for å finne sammenhengen mellom proteinrik mat og vektreduksjon.
 
Funnene viser at de som spiser store mengder proteiner - i form av magert kjøtt som svin og kylling - går ned dobbelt så mye i vekt som dem som spiser lite proteiner.
 
Årsaken er at protein gir en metthetsfølelse som varer lenger, sier Arne Astrup til Newswire.
 
Økt forbrenning
Funnene i undersøkelsen vekker oppsikt. EU-kommisjonen har bevilget 100 millioner danske kroner til å gjennomføre en større europeisk undersøkelse.
 
- Til nå har vi funnet ut at å øke proteinmengden med opptil 25 prosent daglig gir store utslag på vektskålen. Samtidig holder man vekten mer stabil og forbrenningen øker, selv etter avsluttet slankekur, sier han.
 
Behandler fedme
EU-landene bruker nå opptil åtte prosent av helsebudsjettet på å behandle fedme. Den nye undersøkelsen skal gjennomføres av en rekke ernæringsinstitutter og universiteter i Europa.
 
Ikke skadelig
Mengden protein i kosten er et omdiskutert tema. Mange eksperter mener at for mye protein kan være skadelig. Norske ernæringsmyndigheter anbefaler et proteininnhold på 10 til 20 prosent av det daglige energi-inntaket.
 
Astrup avviser at et høyere proteininntak gir negativ effekt.
 
- Funnene våre viser at nyrer, benvev og hjertet tilpasser seg økte mengder proteinrik mat, sier han.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her