Kjøtt enda sunnere

Den danske ernæringsforskeren Arne Astrup har kommet frem til nye og interessante resultater om kjøtt.

Astrup la fram undersøkelsen på et Matforsk-seminar på Ås.
 
Institutt for human ernæring i København har undersøkt 75 overvektige personer for å finne sammenhengen mellom proteinrik mat og vektreduksjon.
 
Funnene viser at de som spiser store mengder proteiner - i form av magert kjøtt som svin og kylling - går ned dobbelt så mye i vekt som dem som spiser lite proteiner.
 
Årsaken er at protein gir en metthetsfølelse som varer lenger, sier Arne Astrup til Newswire.
 
Økt forbrenning
Funnene i undersøkelsen vekker oppsikt. EU-kommisjonen har bevilget 100 millioner danske kroner til å gjennomføre en større europeisk undersøkelse.
 
- Til nå har vi funnet ut at å øke proteinmengden med opptil 25 prosent daglig gir store utslag på vektskålen. Samtidig holder man vekten mer stabil og forbrenningen øker, selv etter avsluttet slankekur, sier han.
 
Behandler fedme
EU-landene bruker nå opptil åtte prosent av helsebudsjettet på å behandle fedme. Den nye undersøkelsen skal gjennomføres av en rekke ernæringsinstitutter og universiteter i Europa.
 
Ikke skadelig
Mengden protein i kosten er et omdiskutert tema. Mange eksperter mener at for mye protein kan være skadelig. Norske ernæringsmyndigheter anbefaler et proteininnhold på 10 til 20 prosent av det daglige energi-inntaket.
 
Astrup avviser at et høyere proteininntak gir negativ effekt.
 
- Funnene våre viser at nyrer, benvev og hjertet tilpasser seg økte mengder proteinrik mat, sier han.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen