Knivskarp konkurranse i Nordisk mesterskap

Det går hardt for seg i det Nordens beste østersåpner kåres - følg konkurransen her.

Nordens beste østersåpnere møtes nå for femte gang til årets Nordiske mesterskap i østersåpning som avholdes på Tanum Strand i Grebbestad i dag, lørdag den 1. mai.

Årets norske håp består i regjerende norgesmester, Heini Petersen (freelance kokk) og Gorm Nørum fra Café Skansen.
 
De møter sterk konkurranse fra et imponerende startfelt med blant andre regjerende nordisk mester, Johan Malm fra Gøteborg, og tidligere verdensmester Hasse Johannesson.
 
Heini Petersen videre til finalen
Med en delt fjerdeplass etter innledende runde, er Heini Petersen trygt videre til semifinalen i årets mesterskap.
 
Uansett hvordan finalen i østersåpningen går senere i dag, kan Petersen allerede smykke seg med en uoffisiell tittel som Nordisk mester i rekepilling.
 
Tittelen fikk han etter å ha møtt regjerende svensk mester i rekepilling Jan Sörqvist og to andre deltakere til en uformell konkurranse i en pause i østersåpningen.
Etter å ha knust de andre deltakerne på tid, men med noen tilleggssekunder for skall og delte reker, fikk Petersen sluttiden 1.56 på 25 reker, mot Sörqvists 1.59.
 
Tett semifinale
- Jeg har nok en 15-16 sekunder til gode på de andre semifinalistene, og hvis jeg får bonussekundene skal jeg nok ta meg til finalen, sier en selvsikker Heini Petersen til Apéritif etter semifinalene.
 
- Kommer jeg til finalen skal jeg bare kjøre på, og så får det gå som det går. Jeg tror jeg kan få en tid ned mot 2.18, fortsetter Petersen.
 
Det ble en sterk svensk representasjon i semifinalene med hele fire av åtte deltakere, mens Norge må sette sin lit til Petersen ettersom Gorm Nørum ikke gikk videre fra de innledende rundene.
 
Danske Jonas Tønsager gikk rett til semifinalen, mens de siste plassene var det danske Simon Tønsager og finske Johann Schlag som sikret seg etter en ekstra kvalifiseringsrunde.
 
3 sekunder fra finale
Det skilte bare  tre forsmederlige sekunder for at Heini Petersen skulle sikre seg en plass i årets finale.
 
Det ble en overraskende oppsett av finaledeltakere i det det var de danske tvillingene Jonas og Simon Tønsager som gikk videre sammen med regjerende mester Johan Malm og Hasse Johannesson.
 
- Det var utrolig surt å ikke gå videre med så liten margin, sier en skuffet Petersen til Apéritif.
 
Det var straffesekundene som avgjorde Petersens skjebne i semifinalen, for selv om han slo Johannesson med 11 sekunder i tid, fikk han 12 sekunder mer i tillegg og to sekunder mindre i bonus.
 
Spennende og tett finale
Stemningen står i taket under finalen i årets Nordiske mesteskap, og det skilte bare noen få sekunder fra første til siste finalist var ferdig.
 
- Dette kan fort bli en dansk seier, for det brettet som ble levert av Simon er det beste i dag, sier Petersen.
 
Med en så tett finale med bare noen ytterst få sekunder mellom åpningstidene, er det presentasjonen som kommer til å være avgjørende.
 
 
Tøft program
Deltakerne skal åpne 30 irske flatøsters på best mulig tid, uten skall eller skårne østers som det blir gitt tilleggssekunder for.
 
Det blir en lang dag for østersåpnerne ettersom de må igjennom først innledende runder, semifinale og til slutt en finale.
 
I tillegg settes det også opp et eget spektakulært vikingrace der det virkelig går vilt for seg i det lag på fire og fire østersåpnere skal åpne østers på kortest mulig tid som en staffett.
 
 
Deltakerne i Nordisk Mesterskap i østersåpning 2010:
Johan Malm - Sverige - Nordisk Mester 2009
Nicklas Wiklund - Sverige
Lars Karlsson - Sverige
Dieter Berner - Sverige
Hasse Johannesson - Sverige - Nordisk Mester 2007 & 2008
Heini Petersen - Norge - Nordisk Mester 2006
Simon Tönsager - Danmark
Henrik Surina - Danmark
Sören Lisager - Danmark
Martin Söderström - Finland
Jonas Tönsager - Danmark
Nils Molinder - Sverige
Johann Schlag - Finland
Gorm Nørum - Norge
 
Foto: Roger Kolbu

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen