Mat
Lag paella slik de gjør det i Valencia
Foto: (from_my_point_of_view)

Lag paella slik de gjør det i Valencia

Paella kan du lage like lett hjemme. Her får du historien bak denne spanske retten og gode råd på veien.
30 Juli 2014 - 11:00

I Valencia og Katalonia betyr paella rett og slett stekepanne, og de første som kokte ris i lave, vide panner over åpen ild var landarbeiderne på gårdene rundt Valencia, hovedstaden i regionen ved samme navn. I dag forbinder vi gjerne paella med reker og andre godsaker fra havet, men det var ikke sjømat i den opprinnelige retten.

Prøv en av våre gode oppskrifter på paella

Da paellaen så dagens lys for omkring 150 år siden var det langt fra lukrativt å jobbe som gårdsarbeider i Spania og man brukte det som var tilgjengelig. Snegler, grønne og hvite bønner, bønneskudd, løk og tomater, alt ble stekt sammen med olivenolje, hvitløk og ris dyrket i området.

“Hummer og kanari”

Ved spesielle anledninger unnet man seg også kjøtt, først kanin – senere kylling. Etter hvert begynte valencianerne langs kysten å lage sin egen paella, og de brukte naturlig nok havets frukter i stedet for snegler og kanin. Reker, sjøkreps, fisk, skjell og blekksprut. I dag blander man gjerne de to oppskriftene og ender opp med en paella mixta, en rett med både kjøtt og sjømat, skikkelig “hummer og kanari”, samt nye ingredienser som chorizo-pølse.

Ulike smakstilsetninger har i årenes løp også funnet veien opp i pannen: laurbærblad, oregano, bladpersille og sitronskall.

Slik lager du paella

Det er ikke lett å lage en perfekt paella. Helst bør den kokes over åpen ild i en vid og grunn paella eller paellera som de sier i resten av Spania. For å få et perfekt resultat med en sprø, lysebrun stekeskorpe eller socarrat, starter man med en rykende varm panne for så å senke varmen gradvis under tilberedningen. Akkurat hvor mye olje og væske som skal til krever erfaring, en paella skal verken være tørr eller grøtete, ei heller oljete.

Safran er best

Den vakre gulfargen skal komme fra safran, men ettersom safran er verdens dyreste krydder er det mange som jukser og farger retten med for eksempel gurkemeie. Det gir selvfølgelig gul farge, men den særpregede safranmaken får man jo ikke. I den originale paella valenciana tilsettes ikke rosmarin, men de lokale sneglene har levd i nærkontakt med denne urten og smaker deretter. For å få den autentiske smaken med hermetiske snegler kan en liten klype rosmarin gjøre susen.

Nudelalternativet

Og har du dårlig tid eller glemt å kjøpe ris, så er det ingen grunn til panikk, svaret er fideuà eller nudelpaella.  Etter sigende oppsto denne avarten på sekstitallet nettopp fordi noen hadde glemt å ta med ris til spleiselaget. Fremgangsmåten er omtrent den samme som for vanlig paella, men den er både raskere og enklere å lage. Det er en vanlig rett på restaurantene både i Valencia og Barcelona.

 

Her er gode oppskrifter på paella

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du har lyst på en pause fra spritzen
Ukens drink
Sloe gin fizz

Når du har lyst på en pause fra spritzen

Den friske smaken av slåpebær er perfekt i sommervarmen, og drinken kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol juni 2021

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp

Dette er tiden for å hamstre øl! I Vinmonopolets spesialslipp for juni finner du flere komplekse og friske klassikere i storflasker som er perfekte til å lagre til den store post-koronafeiringen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her