Lag paella slik de gjør det i Valencia
(from_my_point_of_view)

Lag paella slik de gjør det i Valencia

Paella kan du lage like lett hjemme. Her får du historien bak denne spanske retten og gode råd på veien.

I Valencia og Katalonia betyr paella rett og slett stekepanne, og de første som kokte ris i lave, vide panner over åpen ild var landarbeiderne på gårdene rundt Valencia, hovedstaden i regionen ved samme navn. I dag forbinder vi gjerne paella med reker og andre godsaker fra havet, men det var ikke sjømat i den opprinnelige retten.

Prøv en av våre gode oppskrifter på paella

Da paellaen så dagens lys for omkring 150 år siden var det langt fra lukrativt å jobbe som gårdsarbeider i Spania og man brukte det som var tilgjengelig. Snegler, grønne og hvite bønner, bønneskudd, løk og tomater, alt ble stekt sammen med olivenolje, hvitløk og ris dyrket i området.

“Hummer og kanari”

Ved spesielle anledninger unnet man seg også kjøtt, først kanin – senere kylling. Etter hvert begynte valencianerne langs kysten å lage sin egen paella, og de brukte naturlig nok havets frukter i stedet for snegler og kanin. Reker, sjøkreps, fisk, skjell og blekksprut. I dag blander man gjerne de to oppskriftene og ender opp med en paella mixta, en rett med både kjøtt og sjømat, skikkelig “hummer og kanari”, samt nye ingredienser som chorizo-pølse.

Ulike smakstilsetninger har i årenes løp også funnet veien opp i pannen: laurbærblad, oregano, bladpersille og sitronskall.

Slik lager du paella

Det er ikke lett å lage en perfekt paella. Helst bør den kokes over åpen ild i en vid og grunn paella eller paellera som de sier i resten av Spania. For å få et perfekt resultat med en sprø, lysebrun stekeskorpe eller socarrat, starter man med en rykende varm panne for så å senke varmen gradvis under tilberedningen. Akkurat hvor mye olje og væske som skal til krever erfaring, en paella skal verken være tørr eller grøtete, ei heller oljete.

Safran er best

Den vakre gulfargen skal komme fra safran, men ettersom safran er verdens dyreste krydder er det mange som jukser og farger retten med for eksempel gurkemeie. Det gir selvfølgelig gul farge, men den særpregede safranmaken får man jo ikke. I den originale paella valenciana tilsettes ikke rosmarin, men de lokale sneglene har levd i nærkontakt med denne urten og smaker deretter. For å få den autentiske smaken med hermetiske snegler kan en liten klype rosmarin gjøre susen.

Nudelalternativet

Og har du dårlig tid eller glemt å kjøpe ris, så er det ingen grunn til panikk, svaret er fideuà eller nudelpaella.  Etter sigende oppsto denne avarten på sekstitallet nettopp fordi noen hadde glemt å ta med ris til spleiselaget. Fremgangsmåten er omtrent den samme som for vanlig paella, men den er både raskere og enklere å lage. Det er en vanlig rett på restaurantene både i Valencia og Barcelona.

 

Her er gode oppskrifter på paella

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen