Leietakere får bøter for å snakke med pressen

Leietakere får bøter for å snakke med pressen

Trues med bot på én million kroner. Eller ...?
20 Oktober 2013 - 22:14

Leietakere på Zachariasbryggen i Bergen må betale en million kroner i bot til eierne dersom de uttaler seg til media. Formålet er å bidra til ro, opplyser eiendomsbaroneneGeir Hove og Tom Rune Pedersen.

Flere års skittkasting og strid i og utenfor rettssalen fikk sin foreløpige avslutning med at Hove og Pedersen i forrige uke overtok bygningsmassen ved fisketorget i vestlandsbyen da den tidligere huseieren, Knyut Jørgen Hauge, gikk konkurs.

Nå innføres strenge regler for leietakerne i utelivspalasset.

«Leietakers lovlige representanter (styrets medlemmer, lovlige representanter for aksjonærene samt daglig leder) forplikter seg til ikke å uttale seg til media, uten avtale med utleier. Forsettlig brudd på denne bestemmelse vil for leietaker medføre et erstatningsansvar («penalty«) overfor utleier på NOK 1.000.000,-», heter det i kontraktene som leietakerne nå må godta.

Advokat Sam E. Harris presiserer kontraktspunktet slik overfor Bergens Tidende:

«Det har vært mye uro og mange tilspissede situasjoner i tilknytning til Zachariasbryggen, med mange utfall og grunnløs kritikk mot de som nå er på utleiersiden. Formålet med klausulene er å bidra til ro ved at også utleier skal være informert om spørsmål som måtte komme.»

Klausulen er uvanlig, og den kan være ulovlig, sier seier Hans Fredrik Marthinussen, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Han mener det høye beløpet kan rammes av paragraf 36 om urimelige avtaler og avtalevilkår i avtaleloven.

Advokat Harris skriver imidlertid til avisen at det ikke er meningen å kreve inn beløpet.

«Beløpet som er satt i kontrakten er veldig høyt, men poenget er selvsagt ikke at et slikt beløp skal betales, men at det skal bli ro.»

- Da handlar det bare om å skremme, og jeg synes det er et ufint pressmiddel som sanksjon på en avtaleklausul som ellers ser relativt fornuftig ut, sier professor Marthinussen.

Frode Hølland i Bodega Drift, som driver utestedene Taket og Lille Zachen, sier til BT at presse-klausulen er uproblematisk.

- Vi er uansett bare interessert i å få positiv publisitet om bygget, seier han.

LES OGSÅ: Ricks må ut med 1,7 millioner kroner

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne
Ukens drink
Boulevardier drinkoppskrift

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne

For her er det bourbon som overtar for gin og dermed gir drinken ekstra smaksfylde.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter
Dagens rett
Hurtigmarinert ovnsbakt laks med couscoussalat

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter

Ok, de femten minuttene er ikke iberegnet oppvarmingen av ovnen. Men uansett er denne oppskriften kjapp som få. Og riktig så velsmakende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

En førjulsaften du sent vil glemme med italiensk musserende i verdensklasse
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 6. desember i Oslo

En førjulsaften du sent vil glemme med italiensk musserende i verdensklasse

Årets største feiring står for dør og vi ringer den inn med 8 storslåtte viner fra det spektakulære, prestisjetunge musserendehuset Bellavista. Dette er boblene som både kan måle seg med, og faktisk også overgå, "ekte champagne".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ferske egg må til for å lage perfekt omelett
Dagens rett
Italiensk omelett med spinat og parmesan

Ferske egg må til for å lage perfekt omelett

Egg og parmesan går veldig godt sammen i en omelett. Spinat setter en ekstra spiss på det hele. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her