Leietakere får bøter for å snakke med pressen

Leietakere får bøter for å snakke med pressen

Trues med bot på én million kroner. Eller ...?
20 Oktober 2013 - 21:14

Leietakere på Zachariasbryggen i Bergen må betale en million kroner i bot til eierne dersom de uttaler seg til media. Formålet er å bidra til ro, opplyser eiendomsbaroneneGeir Hove og Tom Rune Pedersen.

Flere års skittkasting og strid i og utenfor rettssalen fikk sin foreløpige avslutning med at Hove og Pedersen i forrige uke overtok bygningsmassen ved fisketorget i vestlandsbyen da den tidligere huseieren, Knyut Jørgen Hauge, gikk konkurs.

Nå innføres strenge regler for leietakerne i utelivspalasset.

«Leietakers lovlige representanter (styrets medlemmer, lovlige representanter for aksjonærene samt daglig leder) forplikter seg til ikke å uttale seg til media, uten avtale med utleier. Forsettlig brudd på denne bestemmelse vil for leietaker medføre et erstatningsansvar («penalty«) overfor utleier på NOK 1.000.000,-», heter det i kontraktene som leietakerne nå må godta.

Advokat Sam E. Harris presiserer kontraktspunktet slik overfor Bergens Tidende:

«Det har vært mye uro og mange tilspissede situasjoner i tilknytning til Zachariasbryggen, med mange utfall og grunnløs kritikk mot de som nå er på utleiersiden. Formålet med klausulene er å bidra til ro ved at også utleier skal være informert om spørsmål som måtte komme.»

Klausulen er uvanlig, og den kan være ulovlig, sier seier Hans Fredrik Marthinussen, professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Han mener det høye beløpet kan rammes av paragraf 36 om urimelige avtaler og avtalevilkår i avtaleloven.

Advokat Harris skriver imidlertid til avisen at det ikke er meningen å kreve inn beløpet.

«Beløpet som er satt i kontrakten er veldig høyt, men poenget er selvsagt ikke at et slikt beløp skal betales, men at det skal bli ro.»

- Da handlar det bare om å skremme, og jeg synes det er et ufint pressmiddel som sanksjon på en avtaleklausul som ellers ser relativt fornuftig ut, sier professor Marthinussen.

Frode Hølland i Bodega Drift, som driver utestedene Taket og Lille Zachen, sier til BT at presse-klausulen er uproblematisk.

- Vi er uansett bare interessert i å få positiv publisitet om bygget, seier han.

LES OGSÅ: Ricks må ut med 1,7 millioner kroner

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her