Leitz er årets vinmaker

Gault Millau har i år kåret Johannes Leitz til Winzer des Jahres.
Redaksjonen
15 November 2010 - 08:57

Den 47 år gamle Johannes Leitz har lenge vært kandidat til denne ypperste av alle utmerkelser innen tysk vin. Vinene hans kåres av samme guide regelmessig til Rheingaus beste. Og Eichelmann Deutschlands Weine ga ham i 2007 prisen for Tysklands beste hvitvinskolleksjon.

Ni til 90 +
Leitz er dessuten markedsleder i Norge for tysk vin i flaske. Vinene hans selges også stort sett til lavere priser i Norge enn i Tyskland. I årets utgave av Gault Millau oppnår ni av hans viner fra 2009 90 poeng eller mer. Kaisersteinfels og Kaisersteinfels Edition Trine ble rangert som Tysklands to beste viner i klassen "feinherb" som er kategorien som i stor grad har erstattet halbtrocken (restsukker på 13-18 g/l), men som ikke har like faste intervaller.

Reduserer ikke syre
Leitz er i full gang med en ny årgang som har gitt de laveste avlingene på 25 år. Men Leitz mener kvaliteten, spesielt på vinene fra Rüdesheimer Berg, vil bli meget høy. Syreverdiene er ekstremt høye, hos Leitz opptil 13 g/l.  Men det er også Oechsle-verdiene (mostvekten). I Schlossberg og Rottland ligger disse på 115, i Kaisersteinfels på knapt 100 og i Bischofsberg på 97. Dette har gitt vinene en flott balanse, med pent innpakket syre.

Mange produsenter blir i år tvunget til å redusere syreverdiene i vinen. Ingen av toppvinene til Leitz fra Rüdesheimer Berg vil bli kunstig redusert på denne måten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Plukkfisk er den reneste festmaten
Dagens rett

Plukkfisk er den reneste festmaten

Det finnes et utall ulike oppskrifter på plukkfisk. Dagens utgave er laget med lettsaltet torsk og toppet med sprøstekt bacon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her