Leitz er årets vinmaker

Gault Millau har i år kåret Johannes Leitz til Winzer des Jahres.

Den 47 år gamle Johannes Leitz har lenge vært kandidat til denne ypperste av alle utmerkelser innen tysk vin. Vinene hans kåres av samme guide regelmessig til Rheingaus beste. Og Eichelmann Deutschlands Weine ga ham i 2007 prisen for Tysklands beste hvitvinskolleksjon.

Ni til 90 +
Leitz er dessuten markedsleder i Norge for tysk vin i flaske. Vinene hans selges også stort sett til lavere priser i Norge enn i Tyskland. I årets utgave av Gault Millau oppnår ni av hans viner fra 2009 90 poeng eller mer. Kaisersteinfels og Kaisersteinfels Edition Trine ble rangert som Tysklands to beste viner i klassen "feinherb" som er kategorien som i stor grad har erstattet halbtrocken (restsukker på 13-18 g/l), men som ikke har like faste intervaller.

Reduserer ikke syre
Leitz er i full gang med en ny årgang som har gitt de laveste avlingene på 25 år. Men Leitz mener kvaliteten, spesielt på vinene fra Rüdesheimer Berg, vil bli meget høy. Syreverdiene er ekstremt høye, hos Leitz opptil 13 g/l.  Men det er også Oechsle-verdiene (mostvekten). I Schlossberg og Rottland ligger disse på 115, i Kaisersteinfels på knapt 100 og i Bischofsberg på 97. Dette har gitt vinene en flott balanse, med pent innpakket syre.

Mange produsenter blir i år tvunget til å redusere syreverdiene i vinen. Ingen av toppvinene til Leitz fra Rüdesheimer Berg vil bli kunstig redusert på denne måten.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen