Leitz er årets vinmaker

Gault Millau har i år kåret Johannes Leitz til Winzer des Jahres.
Redaksjonen
15 November 2010 - 08:57

Den 47 år gamle Johannes Leitz har lenge vært kandidat til denne ypperste av alle utmerkelser innen tysk vin. Vinene hans kåres av samme guide regelmessig til Rheingaus beste. Og Eichelmann Deutschlands Weine ga ham i 2007 prisen for Tysklands beste hvitvinskolleksjon.

Ni til 90 +
Leitz er dessuten markedsleder i Norge for tysk vin i flaske. Vinene hans selges også stort sett til lavere priser i Norge enn i Tyskland. I årets utgave av Gault Millau oppnår ni av hans viner fra 2009 90 poeng eller mer. Kaisersteinfels og Kaisersteinfels Edition Trine ble rangert som Tysklands to beste viner i klassen "feinherb" som er kategorien som i stor grad har erstattet halbtrocken (restsukker på 13-18 g/l), men som ikke har like faste intervaller.

Reduserer ikke syre
Leitz er i full gang med en ny årgang som har gitt de laveste avlingene på 25 år. Men Leitz mener kvaliteten, spesielt på vinene fra Rüdesheimer Berg, vil bli meget høy. Syreverdiene er ekstremt høye, hos Leitz opptil 13 g/l.  Men det er også Oechsle-verdiene (mostvekten). I Schlossberg og Rottland ligger disse på 115, i Kaisersteinfels på knapt 100 og i Bischofsberg på 97. Dette har gitt vinene en flott balanse, med pent innpakket syre.

Mange produsenter blir i år tvunget til å redusere syreverdiene i vinen. Ingen av toppvinene til Leitz fra Rüdesheimer Berg vil bli kunstig redusert på denne måten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her