Stor norsk oppmerksomhet i verdens bartopp
Foto: (W50BB24)

Stor norsk oppmerksomhet i verdens bartopp

To og en halv norsk bar blant verdens 100 beste barer, er en bragd.
23 Oktober 2024 - 14:12

Himkok er verdens 11. beste bar og Svanen er på 72. plass. Dermed har Oslo to solide plasseringer på (den utvidete) listen Worlds50Bestebars 2024. Og byen har ettertrykkelig satt seg på verdens barkart – som den minste av alle de 30 byene som er representert på Top 50-lista. 

Himkok fikk dessuten en ekstra pris for design - sponset av Bareksten. Det er nok tilfeldig at en norsk bar får en pris sponset av et norsk brennenvinsmerke - men ikke mindre stas av den grunn. Det er seks eksperter på design innen vertskapsindustrien som valgte Himkok som mottaker av årets pris for sitt gjennomarbeidete design. 

Den halve norske barbragden står Monica Berg for - til venstre i bildet over. Hun fikk årets Icon Award for sitt bidrag til verdens barscene – en karriere som strekker seg over de siste 13 årene. Kronen på verket som hun driver sammen med partneren Alex Kratena - ble Tayēr + Elementary i London som siden åpningen i 2019, har kun fått topplasseringer, med 2. plass i både 2021 og 2022, i år ble det 4. plass, opp fra 5. i fjor.

Både London og New York er byene med flest noteringer, fire barer hver seg blant de 50 beste.

Aller best er Handshake Speakeasy i Mexico City – en by som nå har tre barer blant de 50 beste.

Om vi slår sammen Mellom- og Sør-Amerika, har regionen tre barer blant de 10 aller beste, i tillegg Tres Monos i Buenos Aires og Alquimico i Cartagena (Colombia).

Asia, inkludert Australia, setter fortsatt betydelige spor ved at 12 av de 50 er i regionen, i år som i fjor – men i år er tre av dem blant de 10 beste: Bar Leone, Hong Kong, Jigger & Pony, Singapore og Zest, Seoul. Beste australske er Caretaker's cottage på 21. plass. Denne baren fikk også prisen for beste vertskap. 

At det er store bevegelser i barverdenen, vitner de 16 nye barene i Top 50-lista om.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid
Dagens rett

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid

Det gjør ingenting om du beregner for mye lutefisk når restene kan bli noe så godt som denne ertesuppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her