Møtes i Stavanger

De beste yrkesutøverne møtes i Stavanger i oktober.
Redaksjonen
25 Juni 2008 - 13:00

I oktober blir det norgesmesterskap og andre yrkeskonkurranser for unge yrkesutøvere i minst 20 fag.
 
For mange fag blir dette en del av uttaket til WorldSkills - Yrkes-VM - i Calgary neste år. Flere av deltakerne skal først delta i EuroSkills i Rotterdam.
 
14. - 16. oktober blir Stavanger Forum arena for årets norgesmesterskap i yrkesfag.
 
- WorldSkills i Calgary neste år er det største målet for svært mange av deltakerne i Yrkes-NM, sier sekretariatsleder Elisabeth Lange i WorldSkills Norway i en pressemelding.
 
For annen gang skal hun stå i spissen for et samlende norsk NM. Ideen er å samle så mange norgesmesterskap i yrkesfag som mulig under et tak og i et arrangement.
 
God respons
- Vi fikk veldig god respons da vi lanserte ideen om et felles norgesmesterskap, og arrangementet på Lillestrøm i 2006 ble en stor suksess. Noen fag har spesielle arrangementer hvor de fortsatt ønsker å holde sine norgesmesterskap, men mange av disse legger landskamper eller nordiske mesterskap til Stavanger Forum.
 
Medio juni har 20 fag sagt at de med sikkerhet kommer til å arrangere konkurranser i Stavanger Forum, men Lange regner med at flere vil komme til i løpet av sommeren.
 
Mange konkurranser
Lange vet med sikkerhet at det blir konkurranser i fagene baker, konditor, kokk, servitør og en rekke andre.
 
I september deltar Norge for første gang i EuroSkills. I den 20 personer store landslagstroppen til Amsterdam er det 11 deltakere. I WorldSkills har Norge stilt lag siden 1991. I fjor besto yrkeslandslaget av 25 deltakere i 22 fag. Med et tilsvarende stort støtteapparat hadde den samlede landslagstroppen over 50 deltakere. Laget tok da gull i blomsterdekoratørfaget og bronse i telekommunikasjon samt en rekke diplomer for høy kvalitet.
 
Bygge kultur
- Hensikten med å satse på NM, EM og VM er å bygge opp en kultur rundt konkurranser helt fra skolekonkurranser og distriktskonkurranser og fram til WorldSkills hvor deltakerne møter de beste fra omlag 50 land. Dette gjør vi fordi norsk næringsliv trenger å sette fokus på kvalitet for å vinne i konkurranse med billigere produkter og arbeidskraft fra andre land.
 
Konkurransene i Stavanger Forum arrangeres av WorldSkills Norway i samarbeid med Rogaland fylkeskommune. Samtidig arrangeres også lokal yrkesmesse og flere nasjonale konferanser om videregående opplæring.
 
WorldSkills Norway og Yrkes-VM støttes av utdanningsdirektoratet, LO og NHO.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her