Møtes i Stavanger

De beste yrkesutøverne møtes i Stavanger i oktober.
Redaksjonen
25 Juni 2008 - 13:00

I oktober blir det norgesmesterskap og andre yrkeskonkurranser for unge yrkesutøvere i minst 20 fag.
 
For mange fag blir dette en del av uttaket til WorldSkills - Yrkes-VM - i Calgary neste år. Flere av deltakerne skal først delta i EuroSkills i Rotterdam.
 
14. - 16. oktober blir Stavanger Forum arena for årets norgesmesterskap i yrkesfag.
 
- WorldSkills i Calgary neste år er det største målet for svært mange av deltakerne i Yrkes-NM, sier sekretariatsleder Elisabeth Lange i WorldSkills Norway i en pressemelding.
 
For annen gang skal hun stå i spissen for et samlende norsk NM. Ideen er å samle så mange norgesmesterskap i yrkesfag som mulig under et tak og i et arrangement.
 
God respons
- Vi fikk veldig god respons da vi lanserte ideen om et felles norgesmesterskap, og arrangementet på Lillestrøm i 2006 ble en stor suksess. Noen fag har spesielle arrangementer hvor de fortsatt ønsker å holde sine norgesmesterskap, men mange av disse legger landskamper eller nordiske mesterskap til Stavanger Forum.
 
Medio juni har 20 fag sagt at de med sikkerhet kommer til å arrangere konkurranser i Stavanger Forum, men Lange regner med at flere vil komme til i løpet av sommeren.
 
Mange konkurranser
Lange vet med sikkerhet at det blir konkurranser i fagene baker, konditor, kokk, servitør og en rekke andre.
 
I september deltar Norge for første gang i EuroSkills. I den 20 personer store landslagstroppen til Amsterdam er det 11 deltakere. I WorldSkills har Norge stilt lag siden 1991. I fjor besto yrkeslandslaget av 25 deltakere i 22 fag. Med et tilsvarende stort støtteapparat hadde den samlede landslagstroppen over 50 deltakere. Laget tok da gull i blomsterdekoratørfaget og bronse i telekommunikasjon samt en rekke diplomer for høy kvalitet.
 
Bygge kultur
- Hensikten med å satse på NM, EM og VM er å bygge opp en kultur rundt konkurranser helt fra skolekonkurranser og distriktskonkurranser og fram til WorldSkills hvor deltakerne møter de beste fra omlag 50 land. Dette gjør vi fordi norsk næringsliv trenger å sette fokus på kvalitet for å vinne i konkurranse med billigere produkter og arbeidskraft fra andre land.
 
Konkurransene i Stavanger Forum arrangeres av WorldSkills Norway i samarbeid med Rogaland fylkeskommune. Samtidig arrangeres også lokal yrkesmesse og flere nasjonale konferanser om videregående opplæring.
 
WorldSkills Norway og Yrkes-VM støttes av utdanningsdirektoratet, LO og NHO.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her