Ukens drink
Nå kan du enkelt lage en drink i verdensklasse hjemme
Foto: (Andrea Rocha)

Nå kan du enkelt lage en drink i verdensklasse hjemme

Benjamin Aarsland ble Norges beste bartender med blant annet sin vri på en ny klassiker.
09 Juni 2023 - 11:00

Benjamin Aarsland, til daglig bartender på Espier i Stavanger, byens så langt eneste «sky bar» på toppen av Clarion Hotel, stakk av med seieren i det som er det uoffisielle norgesmesterskapet for bartendere. Nemlig WorldClass i regi av Diageo.

Benjamin som opprinnelig er fra Vigrestad, sør i Rogaland, har jobbet som bartender med smått og stort i til sammen seks år, og har deltatt i en rekke bartenderkonkurranser før.

– Men ingenting topper dette, forteller han.

Noe som er lett å forstå for med seieren kommer ikke bare en tur til verdensfinalen i São Paulo i Brasil i slutten av september, men også et betydelig løft i renomme og anerkjennelse. De tre månedene kommer til å gå med til forberedelser og finpussing. Om noen uker får han et 50-siders dokument som beskriver i detalj hva han skal gjennom.

Benjamin Aarsland på hjemmebane på baren Espier i Stavanger. Foto: Andrea Rocha

Selv mener han at en av grunnene til at han gikk seirende ut av norgesfinalen, var at han er god til å lese oppgaven nøye. Og ikke minst har den tidligere (og kanskje kommende) lokalpolitikeren god trening i argumentasjons- og debatteknikk som er gull verd i konkurransesammenheng.

– Det har lært meg å improvisere på toppen av en nøye innstudert framføring, forklarer han. Benjamin tillegger også sine evner med historiefortelling betydning for seieren.

Finalen hvor Benjamin var en av åtte kandidater, bestod av en blindsmaking og en kunnskapstest samt to drinker, «Ketel One Garnished With Good Challenge» og  «New Modern Classic Challenge» med Singleton 12 y.o..

Da han presenterte sitt svar på den siste drinkoppgaven, fortalte han en oppdiktet historie om en fisker som holdt til ved elven Fiddich som renner forbi destilleriet Dufftown hvor Singleton kommer fra. Den må altså ha slått godt an.

Ifølge Benjamin fungerer som en pick-me-up-drink, den er alkoholsterk, men fruktig og med noe sødme, men ikke for søt. Vinnerdrinken kommer ikke overraskende på menyen til Espier hvor Benjamin jobber til daglig.

Fordelen med en slik drink er at ingrediensene kan blandes på forhånd. For så å ristes med masse is av høy kvalitet ved servering. Barer bruker mye ressurser på nettopp is, den skal være så kompakt med fravær av luftbobler for raskt å kunne avkjøle drinke, og det er akkurat her det er vanskelig å konkurrere på hjemmebane.

Men det er fullt mulig å prøve.

Hook - Benjamin Aarslands vinnerdrink WorldClass Norge 2023

Hook - Benjamin Aarslands vinnerdrink WorldClass Norge 2023

Fremgangsmåte

  1. Rør drinken med masse is i tjue sekunder til den er kald og volumet har økt.
  2. Sil i et kaldt cocktailglass og pynt med appelsinskall.

Tips: En dæsj er 0,62 milliliter, mens en dråpe er 0,05 milliliter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Benjamin Aarsland, vinner WorldClass Norge 2023

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her