Ukens drink
Nå kan du enkelt lage en drink i verdensklasse hjemme
Foto: (Andrea Rocha)

Nå kan du enkelt lage en drink i verdensklasse hjemme

Benjamin Aarsland ble Norges beste bartender med blant annet sin vri på en ny klassiker.
09 Juni 2023 - 12:00

Benjamin Aarsland, til daglig bartender på Espier i Stavanger, byens så langt eneste «sky bar» på toppen av Clarion Hotel, stakk av med seieren i det som er det uoffisielle norgesmesterskapet for bartendere. Nemlig WorldClass i regi av Diageo.

Benjamin som opprinnelig er fra Vigrestad, sør i Rogaland, har jobbet som bartender med smått og stort i til sammen seks år, og har deltatt i en rekke bartenderkonkurranser før.

– Men ingenting topper dette, forteller han.

Noe som er lett å forstå for med seieren kommer ikke bare en tur til verdensfinalen i São Paulo i Brasil i slutten av september, men også et betydelig løft i renomme og anerkjennelse. De tre månedene kommer til å gå med til forberedelser og finpussing. Om noen uker får han et 50-siders dokument som beskriver i detalj hva han skal gjennom.

Benjamin Aarsland på hjemmebane på baren Espier i Stavanger. Foto: Andrea Rocha

Selv mener han at en av grunnene til at han gikk seirende ut av norgesfinalen, var at han er god til å lese oppgaven nøye. Og ikke minst har den tidligere (og kanskje kommende) lokalpolitikeren god trening i argumentasjons- og debatteknikk som er gull verd i konkurransesammenheng.

– Det har lært meg å improvisere på toppen av en nøye innstudert framføring, forklarer han. Benjamin tillegger også sine evner med historiefortelling betydning for seieren.

Finalen hvor Benjamin var en av åtte kandidater, bestod av en blindsmaking og en kunnskapstest samt to drinker, «Ketel One Garnished With Good Challenge» og  «New Modern Classic Challenge» med Singleton 12 y.o..

Da han presenterte sitt svar på den siste drinkoppgaven, fortalte han en oppdiktet historie om en fisker som holdt til ved elven Fiddich som renner forbi destilleriet Dufftown hvor Singleton kommer fra. Den må altså ha slått godt an.

Ifølge Benjamin fungerer som en pick-me-up-drink, den er alkoholsterk, men fruktig og med noe sødme, men ikke for søt. Vinnerdrinken kommer ikke overraskende på menyen til Espier hvor Benjamin jobber til daglig.

Fordelen med en slik drink er at ingrediensene kan blandes på forhånd. For så å ristes med masse is av høy kvalitet ved servering. Barer bruker mye ressurser på nettopp is, den skal være så kompakt med fravær av luftbobler for raskt å kunne avkjøle drinke, og det er akkurat her det er vanskelig å konkurrere på hjemmebane.

Men det er fullt mulig å prøve.

Hook - Benjamin Aarslands vinnerdrink WorldClass Norge 2023

Hook - Benjamin Aarslands vinnerdrink WorldClass Norge 2023

Fremgangsmåte

  1. Rør drinken med masse is i tjue sekunder til den er kald og volumet har økt.
  2. Sil i et kaldt cocktailglass og pynt med appelsinskall.

Tips: En dæsj er 0,62 milliliter, mens en dråpe er 0,05 milliliter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Benjamin Aarsland, vinner WorldClass Norge 2023

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her