Mat
Nå skal maten merkes bedre

Nå skal maten merkes bedre

Nye EU-regler skal gjøre forbrukehverdagen enklere.
08 Desember 2011 - 13:30

Etter mange års arbeid og forhandlinger, er EUs felles regler for merking av matvarer klare. Produsenter og handelen har nå tre år på å tilpasse seg de nye reglene, med unntak for kravet om næringsdeklarasjon. Der har bransjen fått fem års overgangstid.

De nye reglene om merking av mat vil medføre at merkingen på mange måter blir bedre for brukerne. Det vil bli gitt mer informasjon på matvarene og den skal bli bedre lesbar, melder Mattilsynet.

Næringsinnhold
Det innføres krav om obligatorisk næringsdeklarasjon på størsteparten av matvarene. Den skal angi innholdet av energi, protein, fett, mettet fett, karbohydrater, sukkerarter og salt (alt natrium skal oppgis som ”salt”), angitt pr. 100 g/ml. I tillegg kan opplysningene gis per porsjon. Alle opplysningene skal gis samlet. Det blir frivillig å gi næringsinformasjonen på forsiden av forpakningen, såkalt GDA-merking. Enten kan bare energiinnholdet angis, ellers må det gis opplysninger om energi, fett, mettet fett, sukkerarter og salt. Energiinnholdet må angis pr. pr. 100 g/ml, de andre kan angis per porsjon.

Lesbarhet
For bedret lesbarhet skal alle obligatoriske merkekrav skives med minimum 1,2 mm høye bokstaver (liten x-bokstav). Hvis forpakningen er mindre enn 80 cm2, kan bokstavstørrelsen reduseres til 0,9 mm. Likeledes kreves det god kontrast i merkingen.

Opprinnelse
Opprinnelsesmerking blir obligatorisk for ferskt kjøtt (svin, får og fjærfe), ikke bare for storfe slik det er i dag. Kravet om opprinnelsesmerking av noen frukter, grønnsaker og honning vil opprettholdes. Opprinnelsen til hovedingrediensen i en matvare skal også angis, hvis ingrediensen ikke er fra det landet hvor matvaren er fremstilt, for eksempel ved bruk av utenlandske jordbær i norsk syltetøy.

Andre nye regler

  • Bruk av samlebetegnelser i ingredienslisten, som «vegetabilsk olje eller fett», vil endres noe. Heretter må også opprinnelsen oppgis, som eksempelvis «palmeolje».

  • Ingredienser som kan forårsake allergi eller intoleranse skal være uthevet i merkingen, for eksempel fet eller kursiv for økt synlighet.

  • Innfrysningsdato skal angis på frosset kjøtt og fisk.

  • Kjøtt- og fiskeprodukter som er laget av forskjellige biter av kjøtt eller fisk, skal merkes med «sammensatte stykker av fisk/kjøtt».

Matvarer som ligner andre matvarer, men som er laget med andre ingredienser, f.eks. ost som ikke er laget med melkefett, skal merkes tydelig.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her