Mat
Nå skal maten merkes bedre

Nå skal maten merkes bedre

Nye EU-regler skal gjøre forbrukehverdagen enklere.
08 Desember 2011 - 13:30

Etter mange års arbeid og forhandlinger, er EUs felles regler for merking av matvarer klare. Produsenter og handelen har nå tre år på å tilpasse seg de nye reglene, med unntak for kravet om næringsdeklarasjon. Der har bransjen fått fem års overgangstid.

De nye reglene om merking av mat vil medføre at merkingen på mange måter blir bedre for brukerne. Det vil bli gitt mer informasjon på matvarene og den skal bli bedre lesbar, melder Mattilsynet.

Næringsinnhold
Det innføres krav om obligatorisk næringsdeklarasjon på størsteparten av matvarene. Den skal angi innholdet av energi, protein, fett, mettet fett, karbohydrater, sukkerarter og salt (alt natrium skal oppgis som ”salt”), angitt pr. 100 g/ml. I tillegg kan opplysningene gis per porsjon. Alle opplysningene skal gis samlet. Det blir frivillig å gi næringsinformasjonen på forsiden av forpakningen, såkalt GDA-merking. Enten kan bare energiinnholdet angis, ellers må det gis opplysninger om energi, fett, mettet fett, sukkerarter og salt. Energiinnholdet må angis pr. pr. 100 g/ml, de andre kan angis per porsjon.

Lesbarhet
For bedret lesbarhet skal alle obligatoriske merkekrav skives med minimum 1,2 mm høye bokstaver (liten x-bokstav). Hvis forpakningen er mindre enn 80 cm2, kan bokstavstørrelsen reduseres til 0,9 mm. Likeledes kreves det god kontrast i merkingen.

Opprinnelse
Opprinnelsesmerking blir obligatorisk for ferskt kjøtt (svin, får og fjærfe), ikke bare for storfe slik det er i dag. Kravet om opprinnelsesmerking av noen frukter, grønnsaker og honning vil opprettholdes. Opprinnelsen til hovedingrediensen i en matvare skal også angis, hvis ingrediensen ikke er fra det landet hvor matvaren er fremstilt, for eksempel ved bruk av utenlandske jordbær i norsk syltetøy.

Andre nye regler

  • Bruk av samlebetegnelser i ingredienslisten, som «vegetabilsk olje eller fett», vil endres noe. Heretter må også opprinnelsen oppgis, som eksempelvis «palmeolje».

  • Ingredienser som kan forårsake allergi eller intoleranse skal være uthevet i merkingen, for eksempel fet eller kursiv for økt synlighet.

  • Innfrysningsdato skal angis på frosset kjøtt og fisk.

  • Kjøtt- og fiskeprodukter som er laget av forskjellige biter av kjøtt eller fisk, skal merkes med «sammensatte stykker av fisk/kjøtt».

Matvarer som ligner andre matvarer, men som er laget med andre ingredienser, f.eks. ost som ikke er laget med melkefett, skal merkes tydelig.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen
+
Ukens vin

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen

Direkte pressete pinot noir-druer med høy syre gir en veldig lys og elegant rosévin som balanseres av litt restsødme. Perfekt til krydret mat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Barn i alle aldre vil juble for dette til middag
Dagens rett

Barn i alle aldre vil juble for dette til middag

Fiskeboller er en perfekt start på uka, spesielt i denne settingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos
Dagens rett

Bakt skreifilet med pesto og masse gode grønnsaker er velkommen helgekos

Denne helgens fiskemåltid er med den luksuriøse skreien. Den har en nøytral smakskarakter som gir innspill til variert tilbehør, og passer utmerket med pesto og mengder av friske grønnnsaker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene
+
Godbiter i pollisten

Nysgjerrig på Chinon – her får du utrolig mye for pengene

Chinon og cabernet franc som lagringsobjekt er i trygge hender fra denne produsenten som har veldig gunstige priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen
+
Ukens vin

Start rosévinsesongen med denne pinot noir-perlen

Direkte pressete pinot noir-druer med høy syre gir en veldig lys og elegant rosévin som balanseres av litt restsødme. Perfekt til krydret mat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Takk klimaendringene, for her får du mye Burgund-pinot for pengene
+
Godbiter i pollisten

Takk klimaendringene, for her får du mye Burgund-pinot for pengene

Når temperaturene øker, blir også Burgund-appellasjonene mest anerkjent for sine hvitviner interessante også for pinot noir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tjuvstart påsken nå, og fyll opp med topp vin i papp
+
Ukens vin

Tjuvstart påsken nå, og fyll opp med topp vin i papp

Om du er blant de mange som vil ha en treliter med rødvin i bakhånd, er denne nyheten vel verd å sjekke ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Se alt det gode du kan bruke kinakål til
Guide

Se alt det gode du kan bruke kinakål til

Kinakål er en av de absolutt mest populære grønnsaker i de siste 40 årene, til tross for at den i dag også er en dels utskjelt grønnsak. Men den fortjener en langt bedre omtale. Prøv noen av oppskriftene du får her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Barn i alle aldre vil juble for dette til middag
Dagens rett

Barn i alle aldre vil juble for dette til middag

Fiskeboller er en perfekt start på uka, spesielt i denne settingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her