Noma på topp igjen

Noma på topp igjen

Kåret til verdens beste restaurant for tredje år på rad.
02 Mai 2012 - 10:43

René Redzepi og resten av Noma-teamet jublet så taket løftet da listen over verdens beste restauranter ble offentliggjort i London mandag. For tredje året på rad topper København-restauranten listen over verdens beste spisesteder.

«World’s 50 Best Restaurants» utføres av Restaurant Magazine og nær 800 matkritikere, -skribenter, kokker og andre med tilknytning til bransjen, og er sponset av .Årets liste framhever Frankrike som det kulinariske tyngdepunktet i Europa. Landet er representert med sju restauranter, hvor av fem ligger inne på topp 20.

Se hele «World’s 50 Best Restaurants»-listen her

Norge helt utenfor

I fjor ble Frantzén/lindeberg pekt ut som «One To Watch», i år er de inne på 20. plass. I tillegg er Fäviken inne på plass nummer 34 , mens Mathias Dahlgren gjør comeback på listen med en 41. plass.

Hva med Norge? Ingen restauranter på topp 50, ikke en gang på topp 100-lista, er fastiten.

– Det er første gang Norge faller helt ut av topp 100, konstaterer Aperitif-redaktør Aase E. Jacobsen. Hun har vært medlem av den skandinaviske 50 Best Restaurants siden 2008, og mener Norges nye stjernerestaurant rett og slett ikke rakk årets kåring.

– Maaemo var rett og slett for nyetablert til å få noen internasjonal uttelling i denne konkurransen som fungerer å en annen måte enn eksempelvis Guide Michelin, sier hun.

LES OGSÅ: To Michelin-stjener i første forsøk

Jacobsen tror likevel på norsk heder og ære ved en senere anledning.

– Onda vil markere seg, i hvert fall på topp 100-listen, dersom den fortsetter som den stevner. Ylajali og Oscarsgate har potensial i dette selskapet. Det er likevel viktig å huske at dette handler vel så mye om internasjonal appell som faktisk kvalitet, sier Jacobsen.

USA på topp

Med åtte restauranter på lista, er USA landet med flest representanter blant de femti beste. Tre av de åtte er inne på topp 10-lista, det samme antallet på som Spania – med til sammen fem blant de femti – kan glede seg over.

Sør-Amerika fikk til sammen fire, fordelt mellom Mexico, Peru og Brasil. Sao Paolo-restauranten D.O.M rykket opp tre plasser til nummer fire i årets kåring.

Asia har seks restauranter inne på lista, og Restaurant Magazine kunngjorde mandag at verdensdelen fra neste år får sin egen toppliste, Asia’s 50 Best Restaurants.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fargerik kyllingsalat er det du trenger en mørk januarkveld
Dagens rett

En fargerik kyllingsalat er det du trenger en mørk januarkveld

Denne salaten med rester etter siste kyllingmåltid friskes opp med fargerike og supergode ingredienser. Den beste starten på en ny smakfull uke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her