Noma på topp igjen

Noma på topp igjen

Kåret til verdens beste restaurant for tredje år på rad.
02 Mai 2012 - 10:43

René Redzepi og resten av Noma-teamet jublet så taket løftet da listen over verdens beste restauranter ble offentliggjort i London mandag. For tredje året på rad topper København-restauranten listen over verdens beste spisesteder.

«World’s 50 Best Restaurants» utføres av Restaurant Magazine og nær 800 matkritikere, -skribenter, kokker og andre med tilknytning til bransjen, og er sponset av .Årets liste framhever Frankrike som det kulinariske tyngdepunktet i Europa. Landet er representert med sju restauranter, hvor av fem ligger inne på topp 20.

Se hele «World’s 50 Best Restaurants»-listen her

Norge helt utenfor

I fjor ble Frantzén/lindeberg pekt ut som «One To Watch», i år er de inne på 20. plass. I tillegg er Fäviken inne på plass nummer 34 , mens Mathias Dahlgren gjør comeback på listen med en 41. plass.

Hva med Norge? Ingen restauranter på topp 50, ikke en gang på topp 100-lista, er fastiten.

– Det er første gang Norge faller helt ut av topp 100, konstaterer Aperitif-redaktør Aase E. Jacobsen. Hun har vært medlem av den skandinaviske 50 Best Restaurants siden 2008, og mener Norges nye stjernerestaurant rett og slett ikke rakk årets kåring.

– Maaemo var rett og slett for nyetablert til å få noen internasjonal uttelling i denne konkurransen som fungerer å en annen måte enn eksempelvis Guide Michelin, sier hun.

LES OGSÅ: To Michelin-stjener i første forsøk

Jacobsen tror likevel på norsk heder og ære ved en senere anledning.

– Onda vil markere seg, i hvert fall på topp 100-listen, dersom den fortsetter som den stevner. Ylajali og Oscarsgate har potensial i dette selskapet. Det er likevel viktig å huske at dette handler vel så mye om internasjonal appell som faktisk kvalitet, sier Jacobsen.

USA på topp

Med åtte restauranter på lista, er USA landet med flest representanter blant de femti beste. Tre av de åtte er inne på topp 10-lista, det samme antallet på som Spania – med til sammen fem blant de femti – kan glede seg over.

Sør-Amerika fikk til sammen fire, fordelt mellom Mexico, Peru og Brasil. Sao Paolo-restauranten D.O.M rykket opp tre plasser til nummer fire i årets kåring.

Asia har seks restauranter inne på lista, og Restaurant Magazine kunngjorde mandag at verdensdelen fra neste år får sin egen toppliste, Asia’s 50 Best Restaurants.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her