Oslo-restaurant får to Michelin-stjerner

Oslo-restaurant får to Michelin-stjerner

Maaemo er den første nordiske restauranten som går rett inn i Michelin-guiden med to stjerner, mens Feinschmecker mister sin etter 19 år. Se video og les om årets store prisdryss.
14 Mars 2012 - 17:06

– Dette er helt fantastisk. Det er første gang en restaurant i Norden får to stjerner i ett jafs, og vi er utrolig stolte.

– Telefonen har ikke stått stille etter at vi fikk beskjeden, så dette er bare helt utrolig, sier en lykkelig kjøkkensjef og medeier av Maaemo, Esben Holmboe-Bang til nrk.no.

Han benytter anledningen til å skryte av staben sin.

– Jeg ser på dette som et kjempeklapp på skulderen til alle de ansatte på restauranten. Vi jobber beinhardt og forsøker å bli bedre for hver dag som går.

Holmboe-Bangs partner, Pontus Dalstrøm, sier til VG Nett at det er «magisk» å gå fra ingenting til to stjerner på 14 måneders drift i Oslo.

Restauranten ligger i Schweigaards gate i Oslo, og satser på økologisk, sesongbasert og kortreist mat. Men onsdag vanket det langreist champagne på hele staben.

Se video fra Maaemo nederst i artikkelen

Fem norske

Fire norske restauranter får til sammen fem stjerner i årets utgave. I tillegg er tre restauranter tildelt utmerkelsen Bib Gourmand, merket som indikerer at restauranten serverer vellaget mat til gunstig pris, skriver dn.no.

Stjernene som deles ut baseres kun på maten. I tillegg viser bestikksymboler bedømmelse av miljø, service med mer.

Norske restauranter med stjerne i Guide Michelin Main Cities of Europe 2012:

To stjerner: Maaemo (Ny)
En stjerne: Bagatelle (Ny), Statholdergaarden og Restaurant Oscarsgate
Bib Gourmand: Lille B (Ny), Restaurant Eik og Oro Bar & Grill

– Maaemo er den første nordiske restauranten i Guide Michelins historie som går direkte inn i guiden med to stjerner, sier Lotta Wrangle, pressesjef for Michelin i Norden.

Det er også første gang siden Bagatelle under Eivind Hellstrøm at en norsk restaurant får to stjerner.

Feinschmecker uten stjerne

Samtidig mister Lars Erik Underthun hos Feinschemcker sin ene stjerne etter å ha hatt den i 19 år.

Før dagens offentliggjøring uttalte Underthun til nrk.no at han har et avbalansert forhold til utdelingen.

– Det virker som dere i pressen er mer interessert i dette enn oss, men jeg er jo glad for at restaurantbransjen får oppmerksomhet, sier Underthun.

– Likevel, hvis vi får stjerne i år vil det være det 20. året på rad, så det hadde jo vært utrolig gøy. Nøkkelen er å levere på høyeste nivå hver dag hele året, så kontinuitet er sentralt for å bli vurdert til en stjerne.

Tomhendt Ness

Terje Ness, som tidligere har hatt Michelin-stjerner på Oro og Haga Restaurant, åpnet ifjor høst restauranthuset Onda på Aker Brygge sammen med Rune Pal.

Ness har gått høyt ut og sagt at Onda skal bli Oslos beste restaurant med to stjerner i Michelin-guiden. Nå må han vente minst ett år på en ny sjanse.

Fortsatt to til Noma

Ingen ville blitt overrasket om Restaurant Noma og Rene Redzepi i København fikk en tredje stjerne i år, men verdens beste restaurant må nøye seg med to enda et år.

Til gjengjeld fikk fire danske restauranter en stjerne i dag. Dermed har Danmark skilte med til sammen 14 Michelin-stjerner.

Her er de danske stjernerestaurantene:

To stjerner: Noma
En stjerne: Geranium (ny), Grønbech & Churchill (ny), Relæ (ny), Den Røde Cottage (ny), Herman i Nimb, Kokkeriet, Restaurant AOC, Kiin Kiin, Formel B, Søllerød Kro, Kong Hans' Kælder, Era Ora

2 X 2 i Sverige

I Sverige beholdt både Mathias Dahlgren matsalen og Frantzén/Lindberg i Stockholm sine to stjerner fra fjorårets utdeling.

En stjerne: Esperanto, Fredsgatan 12, Lux Stockholm, Thörnströms Kök, Kock & Vin, 28+ och Fond

Flere Michelin-artikler finner du her

youtube

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her
Dagens rett

Seifilet er den rimeligste ingrediensen i fiskedisken, men det betyr ikke at den er kjedelig, bare se her

Seifilet kan benyttes til mange ulike fiskeretter. I dagens forslag er det karri som er med på å smaksette seimåltidet, en kombinasjon som er svært vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her