På potetbunnen

Om du trodde Norge er et pottitland, så må du tro om igjen.

Nordmenn spiser minst poteter av alle europeiske nasjoner, melder Harstad Tidende. Med kun 30 kilo pr innbygger ligger Norge bak land som Storbritannia med 120 kilo pr innbygger og Irland med 119 kilo pr innbygger. På topp ligger Hvite-Russland hvor det spises hele 172 kilo poteter pr innbygger. Det ligger dessuten an til at potetkonsument vil falle enda mer i Norge i tiden fremover.

De europeiske landene rundt middelhavet er største produsenter av nypoteter. Nå har EU, den italienske stat, og den italienske bransjeorganisasjonen, Italpatate and Unapa , startet en sjarmoffensiv rettet mot norske forbrukere for å øke fokuset på nypoteten som delikatesse. Målet er å lære oss nye, spennende måter å bruke poteter i matlagingen.

- Nypoteten er en glemt delikatesse på de norske middagsbord. Dette skyldes i stor grad det norske klimaet som begrenser produksjonsmulighetene, og tilbudet av nypoteter i vinterhalvåret. Nå håper vi at nypoteter fra de europeiske middelhavslandene kan føre til økt potetkonsum i Norge, også i vinterhalvåret, sier Augusto Renella, Naturitalia.

Han får hjelp av kokken Antonio Torino med to Michelin-stjerner, til å lære nordmenn hvordan det italienske kjøkkenet kombinerer nypoteten med tradisjonelle matvarer som kjøtt, fisk, olivenolje og friske grønnsaker.

Han var overrasket over å høre at nordmenn gjerne plasserer overkokte poteter eller pommes frites ved siden av en god biff eller en nyfisket torsk.

- Poteten skal aldri være en kjedelig statist på tallerkenen, men heller spille hovedrollen i et godt og sunt måltid, avsluttet Torino.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen