Paul sine mandler

Paul Goring, londoner bosatt i Trondheim, vant NM for amatørkokk med sin smaksrike kombinasjon av ørret og mandler.   Se kokkekampen på video
Aase E. Jacobsen
26 September 2005 - 14:56

video_info(466,418,http://kroma.vg.no/player_v2/php/genASX.php?skid=&b2=4&wmv=mms://video.vg.no/vg/05/09/1127825276_kokkekamp.wmv&start=00:00:00&slutt=99:59:59&end=.wvx,mms://video.vg.no/vg/05/09/1127825276_kokkekamp.wmv)

To vidt forskjellige variasjoner over ørret møttes til kokkekamp i NM for amatørkokker, og den mer forseggjorte Ørret i lardo fra Sølve Huse ble slått på målstreken av Paul Gorings Ørret med spansk mandelsaus.

- Ørreten til Paul var perfekt stekt, men det er smaken som til sjuende og sist teller mest. Selv om denne retten var enklere bygd opp enn Sølves, var kombinasjonen av den salte mandel- og skinkevinaigretten og den søte ertepuréen en fin kontrast til den fyldige fiskesmaken, uttaler en enstemmig jury som bestod av Erling Sundal, nyslått norgesmester for proffkokker, Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif og Ingebjørg Moe, matfaglig konsulent i Eksportutvalget for fisk.

Inspirasjonen til vinnerretten fikk Paul for øvrig etter å ha hørt NM'ets konferansier, Ole Martin Alfsen, uttale på TV at han elsket mandler. Nå hjelp denne type "bestikkelser" lite siden konferansieren ikke var med i juryen. Men det var tydelig at ideen med mandler og ørret var god uansett.
 
Paul kan nå se frem til en spennende tur til Cognac og Bache-Gabrielsen hvor han sammen med sin samboer, også en aktiv amatørkokk, kan legge kjøkkentjenesten til side noen dager. Og sølvvinner Sølve kan se frem til nytt utstyr til kjøkkenet, levert av Wilfa. Kanskje han kommer sterkere tilbake neste år?

NM'et ble kjørt for åpen scene under messen All Verdens Vin etter mønster av kokkekamp slik vi kjenner det fra TV. Med seg hadde hver finalist en proffkokk som medhjelper. Det hele, og det betyr fem tallerkener av finalistretten, skulle nemlig være klare på 30 minutter. Ingen liten utfordring siden konferansier brukte all sin energi, og det er ikke lite, på å forstyrre fremdriften underveis, til stor glede for publikum. Begge lagene endte på overtid men brukte eksakt like mye tid. Dermed ble det smaken som avgjorde det hele. Som seg hør og bør.

NM for amatørkokker i regi av Apéritif og VG Nett i samarbeid med Gastronomisk Institutt og Eksportutvalget for fisk ble arrangert for første gang i år men hadde en uoffisiell start i fjor i form av en oppskriftskonkurranse med kveite som tema.

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her