Polet går på en smell

Polet går på en smell

- Dette er en situasjon som ikke kan fortsette, sier Vinmonopolets sjef.

Økt taxfreesalg og svenskehandel stjeler kundene, mener Vinmonopolet, som ligger an til å få en salgssvikt i 2013 for første gang på 17 år.

LES OGSÅ: Stoltenberg sender nordmenn til Systembolaget

- Polets rolle som alkoholpolitisk instrument er utfordret, og polets legitimitet er truet. Vi mister andel av omsetningen av alkohol i Norge. Dette er en situasjon som ikke kan fortsette og som den nye regjeringen nå bør se alvorlig på, sier Kai Henriksen til Aftenposten.

Etter jevn salgsvekst i antall liter fra 2000 til 2009, har salget flatet ut etter 2010. Svikten har tiltatt inneværende år og polet har måttet konstatere røde tall i halvparten av årets uker - så langt. Nedgangen har i enkelte måneder i år vært oppe i 7,7 prosent i forhold til i fjor.

Polets pressesjef Jens Nordahl har fremskrevet omsetningen for hele 2013 med historisk salgsutvikling og han frykter at året vil måtte gjøres opp med minustall for omsetningen. Sist det skjedde var i 1996.

Det er to hovedårsaker til salgssvikten, skriver Aftenposten: Den jevnt voksende grensehandelen og den voldsomme økningen i taxfreesalget. 

- Vi ser at Avinor, som driver flyplassene, har som mål å doble de kommersielle inntektene fra dagens rundt 4,5 milliarder innen 2020. Det betyr i så fall en ytterst forverret salgssituasjon for Vinmonopolet. Det vil igjen undergrave vår økonomi og utfordre vår posisjon, sier Henriksen.

Han har ikke tro på at tiltak som kan dempe denne utviklingen vil bli innført. I stedet mener han Vinmonopolet må få flere butikker med tilpassede åpningstider.

- Dessuten skulle vi gjerne kunne drive mer aktiv netthandel gjennom mer vare- og produktinformasjon - som for eksempel å ha anledning til å vise bilder av produktene våre.

Forskningsleder Astrid Skretting hos SIRUS sier at det store bildet er at polsalget stagnerer, men at det finnes for dårlig statistisk materiale til å kunne sikkert konkludere at omsetningen flyttes til taxfree og svenske Systembolaget.

Landets nye helseminister kommer imidlertid Vinmonopolet i møte. Han sier til Aftenposten at det er behov for å se på polets rammebetingelser og vil også vurdere å tillate polet å bruke bilder av produktene i nettbutikken.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen