Potetens år i år

Poteten får sin heder og ære i år. Blant annet skal den synliggjøres under konkurransene på Buffet 2008 i Stavanger med både NM i kokkekunst og Bocuse d'Or.

Den offisielle markeringen av FNs internasjonale Potetår 2008 på Landbruksmuseet på Ås var et startskudd for en rekke potetaktiviteter i løpet av året
 
Flott markering
- Det var en flott markering av det internasjonale potetåret, og samtidig et startskudd for en rekke potetaktiviteter i løpet av året, sier Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding. 
 
Dette blir altså et år der poteten får den æren og det søkelyset den fortjener. Fra å være redningen for mange norske bondefamilier i de harde tidene for et par hundre år siden, spiller poteten en like viktig ernæringsmessig nøkkelrolle også i dag. 
 
Viktig
Etter ris og hvete er potet verdens tredje viktigste matvekst. Kina er i dag verdens største potetprodusent, foran Russland, India og Ukraina. Av 315 millioner tonn poteter som produseres årlig, dyrkes nå over halvparten, rundt 162 millioner tonn, i utviklingsland.
 
Nedadgående trend
- Poteten har hatt en nedadgående trend her til lands etter krigen, men nå de siste årene er det registrert en fornyet interesse for norske poteter. De har blitt mye bedre. Det har blitt større utbud av sorter, dessuten har bedre emballasje bidratt veldig positivt, sier Kåsin, som er levende opptatt av potetens rolle i norsk tradisjonsmat og kultur.
 
Opplysningskontoret for frukt og grønt vil gjennomføre en rekke potetarrangementer i 2008.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen