Reneste rene

Renhet og nøytralitet er de mest ettertraktede særtrekkene for vodka. Og de ulike vodkamerkene er svært forskjellige på dette området. Det erfarte vineksperten Lars Hedberg da han på oppdrag for den svenske vodkaen Absolut skulle etablere et eget begrepsa
Redaksjonen
04 Mai 1998 - 01:22

Vodka er i følge Hedberg det vanskeligste å lage, for all feil avsløres

umiddelbart, i motsetning til fatlagret brennevin hvor urenheter kamufleres av fataromaer. Den aller reneste vodkaen han funnet heter Znaps Pure Grain Vodka og er et helt nytt merke på markedet, utviklet av to andre svensker, restauratør og bartender Johan Jansson sammen med forretningsmannen Magnus Philipsson. Ideen deres var selvsagt å lage et enda bedre produkt enn Absolut, også den en kornvodka. Men Znaps er ikke svenskprodusert. Selve destilleringen skjer i London, i en kobberpanne fra 1600-tallet tidligere benyttet til whiskydestillering.
 
Profilmessig er Znaps Pure Grain Vodka (37,5 prosent) enda mer moderne enn Absolut som jo har vært på markedet en stund i den samme formen. Men vodka er jo ikke lenger bare blank og smaksløs. Znaps byr på et helt kobbel av smakstilsetninger og farger. Alle smaks- og fargetilsetninger er helt naturlige. Znaps Svart Vinbär, eller Solbær, er fargeløs men med intense solbæraromaer. Et vellykket produkt som også må sies om Sitron-Lime. Den er i samme kategori, også styrkemessig (35 prosent). Sitron- og limearomaene er fristende friske, og ikke kunstige som vi så ofte finner i dagens utallige variasjoner over sitrusdrikker.
Enda lengre fra den rene vodka finner vi blant andre Znaps Slånbär (slåpebær) og Znaps Fläder (hyllebær), lett søtlige og fruktige brenneviner med 25 prosent alkohol. Hyllebærutgaven er den mest spennende og kommer best til sin rett når den tilsettes hvit eller musserende vin; en forfriskende drink med ekte sommersmak.
 
Noen liker å blande alt. Her en variant på det:
 
2 cl Znaps Slånbär
2 cl Znaps Smultron
2 cl Znaps Svart Vinbär
 
Hell på i samme rekkefølge som over. Topp med Sprite og presset lime. Server i grogglass med knust is.
 
1 del melk
3 deler vaniljeis
2 cl Znaps Fläder
2 cl bananlikør
2 cl Amaretto
 
Alt blandes med is. Topp med fløte og kirsebær. Hell litt blå curaçao på toppen.
 
Summer Day
1 del Znaps Fläder
1 del lys rom
sour mix
 
Bland med masse is. Topp med ingefærøl. Server i grogglass med mye is.
 
Znaps vodkaene er i salg gjennom Vinmonopolet fra 1. Juli.
 
Znaps Pure Grain Vodka (37,5%) 34856 kr 286,70
Znaps Svart Vinbär (35%) 34658 kr 270,10
Znaps Sitron-Lime (35%) 34861 kr 280,50
Znaps Persika (35%) 34858 kr 280,50
Znaps Fläder (25%) 34659 kr 213,40
Znaps Slånbär (25%) 34859 kr 220
Znaps Smultron (25%) 34857 kr 220
Znaps Turkisk Peppar (25%) 34860 kr 220
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her