Restauranter utnytter lærlinger

De dyreste og mest kjente restaurantene er ikke bedre enn andre når det gjelder å utnytte lærlinger, mener elevombud i Oslo, Sigve Indregard.

- Mange restauranter, både blant de dyreste og de mer midt på treet, har en dårlig holdning til dette med læretid. Ikke minst på hektiske kjøkken, der sjefene kommer og går, blir lærlingene brukt som billig arbeidskraft. De må skrelle gulrøtter og gjøre annet forefallende arbeid, fremfor å få den opplæringen de har krav på, sier elevombud Sigve Indregaard til Aftenposten.

Ombudet er ansatt av Oslo kommune, og har hørt om såkalte utviklingstimer som er svært utbredt i bransjen.
- Det er ikke uvanlig at kokker på de mest ankerjente restaurantene her i byen jobber både 40 og 50 slike gratistimer i måneden, sier leder av Oslo-Akershus Hotell-og restaurantarbeiderforening, Birgit Tandberg, til avisen.

-Vår forening ser på dette som en form for intern sosial dumping. Ikke minst ødelegger det for rekrutteringen til bransjen. Tandberg forteller at selv om en del ansatte reagerer på systemet, eksisterer det også en kultur i bransjen for at de som vil bli kokkestjerner står på og jobber gratis for å hevde seg.

Det er likevel bare ett av flere kritikkverdige forhold i restuarantverdenen, påpeker ombud Indregaard. Andre gjengangere er:
• ulovlig bruk av overtid
• alenevakter på nattetid
• ikke overtidsbetalt i henhold til tariff

Likevel finnes det eksempler på eiere som eiere som behandler lærlinger på en skikkelig måte.
- Ved Statholdergaarden er arbeidsforholdene for lærlinger rett og slett eksemplariske, sier Indregaard til Aftenposten.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen