Restauranter utnytter lærlinger

De dyreste og mest kjente restaurantene er ikke bedre enn andre når det gjelder å utnytte lærlinger, mener elevombud i Oslo, Sigve Indregard.
Redaksjonen
03 Mai 2010 - 10:50

- Mange restauranter, både blant de dyreste og de mer midt på treet, har en dårlig holdning til dette med læretid. Ikke minst på hektiske kjøkken, der sjefene kommer og går, blir lærlingene brukt som billig arbeidskraft. De må skrelle gulrøtter og gjøre annet forefallende arbeid, fremfor å få den opplæringen de har krav på, sier elevombud Sigve Indregaard til Aftenposten.

Ombudet er ansatt av Oslo kommune, og har hørt om såkalte utviklingstimer som er svært utbredt i bransjen.
- Det er ikke uvanlig at kokker på de mest ankerjente restaurantene her i byen jobber både 40 og 50 slike gratistimer i måneden, sier leder av Oslo-Akershus Hotell-og restaurantarbeiderforening, Birgit Tandberg, til avisen.

-Vår forening ser på dette som en form for intern sosial dumping. Ikke minst ødelegger det for rekrutteringen til bransjen. Tandberg forteller at selv om en del ansatte reagerer på systemet, eksisterer det også en kultur i bransjen for at de som vil bli kokkestjerner står på og jobber gratis for å hevde seg.

Det er likevel bare ett av flere kritikkverdige forhold i restuarantverdenen, påpeker ombud Indregaard. Andre gjengangere er:
• ulovlig bruk av overtid
• alenevakter på nattetid
• ikke overtidsbetalt i henhold til tariff

Likevel finnes det eksempler på eiere som eiere som behandler lærlinger på en skikkelig måte.
- Ved Statholdergaarden er arbeidsforholdene for lærlinger rett og slett eksemplariske, sier Indregaard til Aftenposten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her