Rhône-vin i Bordeaux

Rhône-vin i Bordeaux

Alle viner vil endre karakter som følge av klimaendringer, forutser amerikansk forsker.
11 August 2013 - 20:45

De senere årene har værgudene vært spesielt strenge mot vinproduserende land i Europa. Hagl, vind og oversvømmelser har ødelagt avlinger i stor målestokk, og nå har en amerikansk forsker satt seg fore å finne ut hvordan endringer i klimaet vil påvirke produksjonen i 24 av verdens ledende vindistrikter, skriver vinavisen.dk.

Antonio Busalacchi, direktør ved University of Maryland Earth System Science Interdisciplinary Centre, publiserte nylig resultatet i en artikkel i Livescience.com.

Ifølge forskeren vil ekstreme værforhold, som for eksempel hefige haglstormer, bli enda mer vanlige. Og endringer som denne vil medføre at noen områder blir mindre egnet for vinproduksjon, mens andre vil tjene på nye værforhold.

Sistnevnte omfatter blant annet Rhin-området i Tyskland, de amerikanske statene Oregon og Washington, Mendoza i Argentina og flere områder på New Zealand.

Felles for alle områder hvor det dyrkes vindruer er imidlertid at vinene vil miste sin tradisjonelle karakter, ifølge Busalacchi. Det vil oppstå endringer i alkohol, syre, sukker, tanniner og farge i den enkelte vin.

En rødvin fra venstre bredd i Bordeaux vil for eksempel miste den klassiske duft og smak av sigarkasse, solbær og grønn pepper. I stedet vil den få mer karakter av en muskuløs og kraftig krydret Châteauneuf-du-Pape fra det sydlige Rhône.

LES OGSÅ: Skadene i Bordeaux verre enn antatt

Ettersom vinstokker produserer druer i 25 til 50 år, må produsentene ta høyde for klimaendringer når de skal plante nye vinmarker, mener Busalacchi og viser til at champagnehusene har kastet sine øyne på England i jakten på jord som egner seg til musserende viner.

I Sussex og Kent finnes områder som har høyt innhold av kalk. Dessuten er prisen på jord i disse grevskapene rundt 30 ganger lavere enn i mange franske vindistrikter.

LES OGSÅ: Champagne rammet av ødeleggende uvær

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her