Rhône-vin i Bordeaux

Rhône-vin i Bordeaux

Alle viner vil endre karakter som følge av klimaendringer, forutser amerikansk forsker.

De senere årene har værgudene vært spesielt strenge mot vinproduserende land i Europa. Hagl, vind og oversvømmelser har ødelagt avlinger i stor målestokk, og nå har en amerikansk forsker satt seg fore å finne ut hvordan endringer i klimaet vil påvirke produksjonen i 24 av verdens ledende vindistrikter, skriver vinavisen.dk.

Antonio Busalacchi, direktør ved University of Maryland Earth System Science Interdisciplinary Centre, publiserte nylig resultatet i en artikkel i Livescience.com.

Ifølge forskeren vil ekstreme værforhold, som for eksempel hefige haglstormer, bli enda mer vanlige. Og endringer som denne vil medføre at noen områder blir mindre egnet for vinproduksjon, mens andre vil tjene på nye værforhold.

Sistnevnte omfatter blant annet Rhin-området i Tyskland, de amerikanske statene Oregon og Washington, Mendoza i Argentina og flere områder på New Zealand.

Felles for alle områder hvor det dyrkes vindruer er imidlertid at vinene vil miste sin tradisjonelle karakter, ifølge Busalacchi. Det vil oppstå endringer i alkohol, syre, sukker, tanniner og farge i den enkelte vin.

En rødvin fra venstre bredd i Bordeaux vil for eksempel miste den klassiske duft og smak av sigarkasse, solbær og grønn pepper. I stedet vil den få mer karakter av en muskuløs og kraftig krydret Châteauneuf-du-Pape fra det sydlige Rhône.

LES OGSÅ: Skadene i Bordeaux verre enn antatt

Ettersom vinstokker produserer druer i 25 til 50 år, må produsentene ta høyde for klimaendringer når de skal plante nye vinmarker, mener Busalacchi og viser til at champagnehusene har kastet sine øyne på England i jakten på jord som egner seg til musserende viner.

I Sussex og Kent finnes områder som har høyt innhold av kalk. Dessuten er prisen på jord i disse grevskapene rundt 30 ganger lavere enn i mange franske vindistrikter.

LES OGSÅ: Champagne rammet av ødeleggende uvær

Forsiden akkurat nå

Cocktails med noe attåt og karaoke for lukkede dører. Det er oppskriften for Bergens hotteste bar akkurat nå

Bak store persienner, en låst dør med en ringeklokke, i en av byens trange gater, finner du Bergens nyeste tilskudd i barverdenen. Lukket Selskap heter baren, og nå er målet for barsjef Odd Fjeldsgaard Rasmussen og eierne i Bargruppen å gjøre byen mer internasjonal. Les hele saken

Til toppen