Skuespillertest var «dårlig gjort»

Skuespillertest var «dårlig gjort»

NHO Reiseliv reagerer på at skuespillere spilte fulle for å teste utelivsbransjen.
22 Mai 2012 - 03:36

Kommunikasjonsdirektør Kristin Gyldenskog i NHO Reiseliv sier det virker som om forskerne var leting etter et ønsket resultat da fire skuespillere testet utelivsbransjens håndheving av skjenkereglene.

– Det er ikke mange yrkesgrupper som henges ut på denne måten, og utelivsbransjen er en hakkekylling som får skylden for det meste, sier Gyldenskog til Aftenposten.

Hun sier de føler seg uthengt, og ser testen som en lite konstruktiv måte å drive opplæring på, ettersom mange bartendere og andre utelivsansatte har vært på kurs mot overskjenking i regi av SALUTT-prosjektet.

Undersøkelsen kalt «Fri flyt», er utført av forskere ved Statens institutt for rusforskning (SIRUS). Skuespillerne som spilte fulle, fikk servering i mer enn ni av ti forsøk. Totalt forsøkte de å få kjøpt alkohol 89 ganger, og bare seks ganger sa bartenderne nei.

LES OGSÅ: Fri flyt av alkohol i Oslo sentrum

– Ifølge undersøkelsen avslørte Oslos profesjonelle skjenkekontrollører i fjor overskjenking i to prosent av drøyt 5000 kontroller. Det viser at bransjen tar problemet med overskjenking på alvor, og det står i grell kontrast til skuespillernes testkjøp, sier Gyldenskog.

Forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet er enig i kritikken. Han tror at veldig få av de ansatte i utelivet vil lære av slike oppslag i avisen.

– Undersøkelsen kunne vært brukt av SALUTT-prosjektet i opplæringsøyemed, men ikke gjennom avisoppslag, sier han.

En av to SIRUS-forskere bak undersøkelsen, Kristin Buvik, sier hun forstår at det reageres på metodebruken, at dette oppleves av bransjen som at de er lurt, Men hun sier de ikke har andre måter å få frem denne dokumentasjonen på.

– Vi har full tiltro til metoden som er benyttet en rekke steder internasjonalt, og tidligere i Norge. Vi har solid dokumentasjon for våre funn. Denne kritikken var forventet og at jeg ikke er overrasket. Dette kommer hver gang vi bruker metoden, sier hun til Aftenposten. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her