Fri flyt på barer i Oslo sentrum

Fri flyt på barer i Oslo sentrum

Fire skuespillere spilte så fulle at de skulle vært nektet servering. Men alkohol fikk de.
14 Mai 2012 - 15:35

Resultatet av 89 testkjøp var at skuespillerne fikk servering i 93 prosent av forsøkene. Bare seks ganger sa bartenderne nei, skriver Aftenposten.Det er SIRUS-forskerne Kristin Buvik og Bergljot Baklien som har utført undersøkelsen.

De fire skuespillerne, to kvinner på 25 år og to menn på 28 år, var klinkende edru hele tiden, men ble instruert i hvor beruset de skulle spille for å bli nektet servering.

Den planlagt lysløypen gikk til barer, puber og natt klubber rundt Oslo Rådhus der SALUTTprosjektet i Oslo kommune nå satser på både kursing av utelivets ansatte og kontrolltiltak. De oppsøkte også et kontrollområde et annet sted i Oslo sentrum, slik at forskerne bedre kan måle effekten av tiltakene ved gjentagelse av skuespillertesten både kommende høst og høsten 2013.

LES OGSÅ: Tøffere skjenkekontroll i Oslo

Forskerne og andre eksperter fulgte med når skuespillerne entret utestedene. Noen ganger nappet bartenderne penger ut av hånden på skuespillerne før de rakk å bestille. Noen bartendere valgte å overse hvor fulle de tilsynelatende var. Skuespillerne fikk en «samlebåndfølelse». Det virket som om bartenderne i en stresset jobbsituasjon mekanisk serverte uten å observere gjestene. Det var også bartendere som lo av deres berusede tilstand.

Fordi så få bartendere sa nei til servering, står mange av forskernes spørsmål ubesvart. Ikke minst i hvilken grad høy musikk, antall gjester og deres beruselsesnivå og andre faktorer som kan spille inn når bartenderne serverer eller sier nei. Studien viser imidlertid at det synes lettere å få alkoholservering når det står en ordensvakt i inngangsdøren.

- Andre undersøkelser viser det samme. Bartenderne tenker kanskje at ordensvakten siler i døren hvem som er for fulle til å slippe inn, men gjesten kan jo bli full etter å ha kommet inn. Det er uansett bartenderens selvstendige ansvar å følge alkoholloven, sier Kristin Buvik til Aftenposten.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her