Smalhans hos gourmetkokkene

Flere norske stjernerestauranter går i minus.
Redaksjonen
27 September 2010 - 14:48

Å drive gourmetrestaurant er ikke nødvendigvis en økonomisk gullgruve. Flere av Norges beste restauranter gikk i minus i fjor, skriver dinmat.no.

- Haga ligger langt ute i «purra», for å si det sånn, sier stjernekokk Terje Ness. Restaurant Haga i Haslum i Bærum gikk med en knapp halv million i minus i 2009, men i styrets årsberetning gir ikke Ness beliggenhet og dårlige transportforhold skylda for underskuddet. Han peker på «oppgaver på andre steder i 2009» som grunnen til at omsetningen sank med over 3,6 millioner fra året før.

I tillegg til Haga er Ness involvert i restaurantene Oro, Cru og Alfred. Som et ledd i å bedre driften av Haga er stedet solgt til selskapet Maneo AS, som i tillegg driver Brasserie Blanche og Alfred. Ness eier 50 prosent av Maneo.

Nå kan vi få bedre innkjøpsavtaler, flytte rundt på ansatte etter behov og flytte gjester mellom restaurantene, sier Ness. Han tror på overskudd i 2010.

Le Canard endte fjoråret med 700 000 kroner i minus etter en omsetning på nesten 10 millioner. Det er en liten forbedring fra i fjor. Hovedaksjonær Stig André Rognstad har slettet gjelder på over fem millioner kroner.

Han sier til dinmat.no at underskuddet skyldes store investeringer til oppussing i 2006, og at han ikke forventer overskudd før i tidligst 2011.

Statholdergaarden fikk et overskudd på 800 000 kroner i fjor. Det var nesten halvparten av resultatet fra året før.

- Hele markedet sank 12-13 prosent, men vi greide å ro det i land, sier daglig leder Bent Stiansen.

I Pilestredet holder Oslos minste Michelin-restaurant til. Restaurant Oscarsgate fikk et overskudd på nesten 500 000 kroner i fjor, ca. 25 prosent mer enn året før. Omsetningen økte med nesten 700 000 kroner til nesten åtte millioner.

- Vi har nok maksimalisert det som er mulig å få til i disse lokalene, sier restaurantsjef og deleier Bjørn Svensson.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her