Smalhans hos gourmetkokkene

Flere norske stjernerestauranter går i minus.

Å drive gourmetrestaurant er ikke nødvendigvis en økonomisk gullgruve. Flere av Norges beste restauranter gikk i minus i fjor, skriver dinmat.no.

- Haga ligger langt ute i «purra», for å si det sånn, sier stjernekokk Terje Ness. Restaurant Haga i Haslum i Bærum gikk med en knapp halv million i minus i 2009, men i styrets årsberetning gir ikke Ness beliggenhet og dårlige transportforhold skylda for underskuddet. Han peker på «oppgaver på andre steder i 2009» som grunnen til at omsetningen sank med over 3,6 millioner fra året før.

I tillegg til Haga er Ness involvert i restaurantene Oro, Cru og Alfred. Som et ledd i å bedre driften av Haga er stedet solgt til selskapet Maneo AS, som i tillegg driver Brasserie Blanche og Alfred. Ness eier 50 prosent av Maneo.

Nå kan vi få bedre innkjøpsavtaler, flytte rundt på ansatte etter behov og flytte gjester mellom restaurantene, sier Ness. Han tror på overskudd i 2010.

Le Canard endte fjoråret med 700 000 kroner i minus etter en omsetning på nesten 10 millioner. Det er en liten forbedring fra i fjor. Hovedaksjonær Stig André Rognstad har slettet gjelder på over fem millioner kroner.

Han sier til dinmat.no at underskuddet skyldes store investeringer til oppussing i 2006, og at han ikke forventer overskudd før i tidligst 2011.

Statholdergaarden fikk et overskudd på 800 000 kroner i fjor. Det var nesten halvparten av resultatet fra året før.

- Hele markedet sank 12-13 prosent, men vi greide å ro det i land, sier daglig leder Bent Stiansen.

I Pilestredet holder Oslos minste Michelin-restaurant til. Restaurant Oscarsgate fikk et overskudd på nesten 500 000 kroner i fjor, ca. 25 prosent mer enn året før. Omsetningen økte med nesten 700 000 kroner til nesten åtte millioner.

- Vi har nok maksimalisert det som er mulig å få til i disse lokalene, sier restaurantsjef og deleier Bjørn Svensson.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen