Strengere hygienekrav

I løpet av kort tid kommer det strengere regler for håndtering av mat.

Den såkalte hygienepakken ble innført i EU allerede i 2006. Nå står Norge og de andre EØS-landene for tur.
 
Reglene kommer trolig før sommeren.
 
Tryggere mat
Det nye hygieneregelverket krever at blant annet bakerier, restauranter, hoteller, kantiner og andre som selger og serverer mat skal ha kvalitetssystemer basert på det internasjonale fareanalysesystemet HACCP.
 
- Norsk mat er i utgangspunktet trygg, men nå blir den enda tryggere, sier næringsmiddelteknolog Geir-Otto Kjelstrup i Anticimex.
 
Det nye regelverket betyr endret og mer omfattende dokumentasjon i matproduksjonen.
 
Komplisert
De nye reglene er så tunge å tolke på egenhånd at Mattilsynet har bedt hver bransje lage egne retningslinjer, en fortolkning av reglene.
 
Anticimex skal undervise forpleinings- og serveringsbransjen i praktisk bruk retningslinjene.
 
- Vi er allerede i gang med kursene og merker nok en viss lettelse hos de som får veiledning. Regelverk laget av EU-byråkrater kan være en tung sak i dobbelt forstand, sier Kjelstrup.
 
Ingen vei utenom
- Selv om det kan komme overgangsordninger, er det ingen vei utenom. Alle må inn i folden før eller senere. Men vi har fått hele bransjestandarden inn på en brukervennlig CD-rom, sier Jasmijn Wieringa Evjen i NHO.
 
Men for noen blir overgangen enklere enn andre.
 
- Hotellkjeder, restaurantkjeder og andre store enheter har mye av innholdet i hygienepakken på plass allerede. Andre og mindre aktører har ofte færre ressurser til rådighet og syns hygieneregelverk er komplisert, sier hun.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen