Suksess for smilefjes

Prøveordningen med smilefjes har ført til forbedring av hygienen på spisesteder i Sør-Innherred.
Redaksjonen
28 Januar 2009 - 13:00

- Jeg vil beskrive prøveordningen som en suksess, sier kommunikasjonsleder Kjell Løvik i Mattilsynet.
 
Det var for ett år siden at Mattilsynet startet et prøveprosjekt som omfatter spisesteder i 14 kommuner tilknyttet Mattilsynets distriktskontorer i Trondheim, Sør-Innherred og Ytre Nordmøre.
 
Prøveprosjektet som kommer med sin endelige rapport i slutten av februar handler om at spisestedene etter hygienebesøk fra Mattilsynet er pliktig til å henge opp en synlig plakat med et fjes på et synlig sted for gjestene, som viser kvaliteten på hygienen.
 
Suksess
Allerede nå kan Mattilsynet slå fast at prøveprosjektet har vært en suksess i den forstand at hygienen på spisestedene i prøvekommunene har bedret seg betraktelig.
 
- På Sør-Innherred har nå alle spisestedene enten et stort eller lite smilefjes. Også i de to andre prøveområdene har det gått i samme positive retning, sier Løvik.
 
Sjekker nettsidene
- En undersøkelse vi har gjennomført viser at en tredel av dem som bruker våre nettsider i prøveområdene sjekker «fjeset» til spisesteder før de går ut, sier Løvik.
 
Hele 96 prosent av de spurte sier at de ønsker en nasjonal smilefjes-ordning etablert. Hele 70 prosent av næringen selv sier de ønsker ordningen innført, mens 19 prosent sier nei. Løvik opplyser at næringen er positiv fordi det vil heve standarden på spisestedene, samtidig som ordningen vil luke vekk de useriøse i bransjen.
 
- Åtti av hundre sier de ville gå til et annet spisested dersom de kom til et spisested med strekmunn, sier Løvik.
 
Nesten 70 prosent ville ha spist på et spisested med smilefjes, men som tidligere hadde hatt «surmunn» eller «strekmunn».

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her