Suksesskokker spisser knivene og vender nesen mot Bergen

Etter flere år bak grytene på kjente restauranter som Bagatelle, Oro, Christies (Danmark), Saison (Danmark) og French Laundry (USA), vender nå kokkene Frode Alræk, Yngve Iversen og Fredrik Sørensen nesen hjem mot Bergen.
Redaksjonen
02 Februar 2004 - 01:00

Det er ikke førstereisgutter som vender hjem. Senest i 2002 ble Frode Alræk kåret til Young Chef of the Year i Norge. Med seg i bagasjen til Bergen har de oppskriften til et nytt catering- og restauranttilbud: Søtt + Salt.

- Etter 7 år bak grytene på forskjellige restauranter, legger vi ikke skjul på at vi nå ønsker å bestemme mer selv. Samtidig vil vi ikke brekke nakken. Derfor starter vi med catering, og bruker tiden til å se oss om etter det perfekte stedet for å starte vår lille restaurant, uttaler Frode Alræk.

Angriper røykeloven
Den nye røykeloven har skapt furore i restaurantbransjen. Søtt + Salt velger å angripe den offensivt ved å tenke nytt.

- Vi tror den nye røykeloven betyr at folk ofte vil velge spisebordet hjemme, fremfor restauranter i sentrum. Derfor vil vi tilby catering hvor vi kommer hjem til folk for å lage mat. Så kan vi snakke sammen over grytene og kanskje lære bort noe samtidig, sier kokk Fredrik Sørensen.

Råvarer i sentrum
Bergen har et rikt fiskemarked. Men når det blir snakk om skinke, ost, vin og delikatesser, er tilbudet fattigere. Dette ønsker Søtt + Salt å gjøre noe med.

- Vår filosofi er at friske råvarer skal være fundamentet i alt vi lager. Vi kommer derfor til å bruke mye tid på å besøke lokale bønder, fiskere og gartnere for å få tak i de beste råvarene på markedet. I tillegg ønsker vi å selge olivenoljer og andre spesialprodukter til bergensere. Og når restauranten er på plass, skal du ikke se bort i fra at vi vil selge produkter over disk på dagtid, uttaler Yngve Iversen entusiastisk.

Tøff konkurranse
Søtt + Salt vet at de vil møte tøff konkurranse. Men velger å være realistiske optimister med tålmodighet og hardt arbeid som drivstoff.

- Å drive catering og restaurant består av 90 prosent hardt arbeid. Vi har alle startet med å skrelle poteter, og jobbet oss opp til kjøkkensjefstillinger de siste årene. Senest i fjor var jeg potetskreller under et gjestebesøk på en restaurant i USA. Det nytter ikke å være høy på pæren i dette gamet. Her er det hardt arbeid som gjelder, uttaler Frode Alræk.

Hjem for å bli
De tre unge kokkene kommer hjem til Bergen for å bli. De travle storbyene er et avsluttet kapittel, nå er det Bergen som står i sentrum.

- Tiden i Oslo, Praha, København, San Francisco og Oxford har vært vår læretid. Nå føler vi at vi har lært nok til å kunne stå på egne ben bak grytene. Vi håper og tror at dette kommer til å gå bra. Planen er å bli værende i Bergen lenge, uttaler de i fellesskap.

- Mange drømmer seg bort fra Bergen. Vi har gledet oss som små barn til å komme tilbake, avslutter Fredrik Sørensen.

Foto: Sune Eriksen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her