Suksesskokker spisser knivene og vender nesen mot Bergen

Etter flere år bak grytene på kjente restauranter som Bagatelle, Oro, Christies (Danmark), Saison (Danmark) og French Laundry (USA), vender nå kokkene Frode Alræk, Yngve Iversen og Fredrik Sørensen nesen hjem mot Bergen.

Det er ikke førstereisgutter som vender hjem. Senest i 2002 ble Frode Alræk kåret til Young Chef of the Year i Norge. Med seg i bagasjen til Bergen har de oppskriften til et nytt catering- og restauranttilbud: Søtt + Salt .

- Etter 7 år bak grytene på forskjellige restauranter, legger vi ikke skjul på at vi nå ønsker å bestemme mer selv. Samtidig vil vi ikke brekke nakken. Derfor starter vi med catering, og bruker tiden til å se oss om etter det perfekte stedet for å starte vår lille restaurant, uttaler Frode Alræk.

Angriper røykeloven
Den nye røykeloven har skapt furore i restaurantbransjen. Søtt + Salt velger å angripe den offensivt ved å tenke nytt.

- Vi tror den nye røykeloven betyr at folk ofte vil velge spisebordet hjemme, fremfor restauranter i sentrum. Derfor vil vi tilby catering hvor vi kommer hjem til folk for å lage mat. Så kan vi snakke sammen over grytene og kanskje lære bort noe samtidig, sier kokk Fredrik Sørensen.

Råvarer i sentrum
Bergen har et rikt fiskemarked. Men når det blir snakk om skinke, ost, vin og delikatesser, er tilbudet fattigere. Dette ønsker Søtt + Salt å gjøre noe med.

- Vår filosofi er at friske råvarer skal være fundamentet i alt vi lager. Vi kommer derfor til å bruke mye tid på å besøke lokale bønder, fiskere og gartnere for å få tak i de beste råvarene på markedet. I tillegg ønsker vi å selge olivenoljer og andre spesialprodukter til bergensere. Og når restauranten er på plass, skal du ikke se bort i fra at vi vil selge produkter over disk på dagtid, uttaler Yngve Iversen entusiastisk.

Tøff konkurranse
Søtt + Salt vet at de vil møte tøff konkurranse. Men velger å være realistiske optimister med tålmodighet og hardt arbeid som drivstoff.

- Å drive catering og restaurant består av 90 prosent hardt arbeid. Vi har alle startet med å skrelle poteter, og jobbet oss opp til kjøkkensjefstillinger de siste årene. Senest i fjor var jeg potetskreller under et gjestebesøk på en restaurant i USA. Det nytter ikke å være høy på pæren i dette gamet. Her er det hardt arbeid som gjelder, uttaler Frode Alræk.

Hjem for å bli
De tre unge kokkene kommer hjem til Bergen for å bli. De travle storbyene er et avsluttet kapittel, nå er det Bergen som står i sentrum.

- Tiden i Oslo, Praha, København, San Francisco og Oxford har vært vår læretid. Nå føler vi at vi har lært nok til å kunne stå på egne ben bak grytene. Vi håper og tror at dette kommer til å gå bra. Planen er å bli værende i Bergen lenge, uttaler de i fellesskap.

- Mange drømmer seg bort fra Bergen. Vi har gledet oss som små barn til å komme tilbake, avslutter Fredrik Sørensen.

Foto: Sune Eriksen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen