Svensk seier i VM i sjømat for unge kokker

Svensk seier i VM i sjømat for unge kokker

Første utgave av Northern Delight VM i Sjømat for kokker under 22 år endte med svenske Eric Seger på toppen.

Men den 21 år gamle Namsos-kokken Martin Trana Flak kom hakk i hel og fikk velfortjent sølv.

Finske Lari Helenius ble nummer tre. Felles for alle tre er at de er 21 år og ikke minst er med på WorldSkills-landslagene for sine respektive land. Denne prestisjefylte konkurransen finner sted i august i Brasil.

Les mer om det kommende WorldSkills

Så sjømat-VM var en god start.

– Det var skikkelig gøy å ta et sølv her i dag. Dette er en fantastisk oppkjøring til WorldSkills, sier Martin Trana Flak til Trønder-Avisa.

I alt deltok 7 kokker under 22 år fra Norge, Sverige, Finland og Danmark i Northern Delight World Champion Seafood Young Chef. I tillegg til de fire WorldSkills-kandidatene var også tre unge kokker fra landsdelen invitert. -Ingen av dem kom til finalen, men det var en stor opplevelse for dem bare å være med, understreker Jørn-Eirik Johnsen, oldermann i Kokkenes Mesterlaug Troms, som sammen med Air Communication var arrangør.  

Skaper interesse for matfagene

I finalen laget de tre kokkene en forrett basert på sjøkreps og en hovedrett med både torsk og laks. I tillegg fikk de eple, blomkål og gressløk fra en «mystery basket» samt fritt valg fra et rikholdig råvarebord. Dommerne i konkurransen var laglederne for de respektive landene, Dennis Rafn fra Danmark, Tarmo Wasenius fra Finland, Sebastian Gibrand fra Sverige og  hoveddommer Svein Magnus Gjønvik fra Norge.

Det er første gang Northern Delight finner sted. Målet er å samle krefter på tvers av landegrensene og ikke minst skape entusiasme for mat på Nordkalotten. Årets event innebar tre innholdsrike matdager. Blant annet med kokkelærlingekonkurranse for Finnmark og Troms. Her tok Sandra Degerstrøm, Vardø Hotell, førsteplassen og Marius Hernes, Scandic Ishavshotell Tromsø, ble nummer to.

Dessuten ble det arrangert en konkurranse hvor hobbykokker og matbloggere møttes til dyst. Men kronen på verket var den nordiske konkurransen for unge proffkokker.

Publikum fikk muligheten til å smake på det beste fra landsdelen gjennom pop up-restaurantene med gjestespill fra så vel 4 Roser, Emmas Drømmekjøkken og med nordnorske kokkekjendiser som Øyvind Bøe Dalselv, Kim-Håvard Larsen og Gunnar Jensen.

Northern Delight har også en annen viktig målsetning, ifølge Jørn-Eirik Johnsen, og det er å skape interesse for restaurant- og sjømatfagene på landsdelens videregående skoler. I alt 600 skoleelever var innom i løpet av de tre dagene.  

Foto: Simen G. Fangel/Norges sjømatråd

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen