Svensk seier i VM i sjømat for unge kokker

Svensk seier i VM i sjømat for unge kokker

Første utgave av Northern Delight VM i Sjømat for kokker under 22 år endte med svenske Eric Seger på toppen.
Redaksjonen
14 April 2015 - 10:24

Men den 21 år gamle Namsos-kokken Martin Trana Flak kom hakk i hel og fikk velfortjent sølv.

Finske Lari Helenius ble nummer tre. Felles for alle tre er at de er 21 år og ikke minst er med på WorldSkills-landslagene for sine respektive land. Denne prestisjefylte konkurransen finner sted i august i Brasil.

Les mer om det kommende WorldSkills

Så sjømat-VM var en god start.

– Det var skikkelig gøy å ta et sølv her i dag. Dette er en fantastisk oppkjøring til WorldSkills, sier Martin Trana Flak til Trønder-Avisa.

I alt deltok 7 kokker under 22 år fra Norge, Sverige, Finland og Danmark i Northern Delight World Champion Seafood Young Chef. I tillegg til de fire WorldSkills-kandidatene var også tre unge kokker fra landsdelen invitert. -Ingen av dem kom til finalen, men det var en stor opplevelse for dem bare å være med, understreker Jørn-Eirik Johnsen, oldermann i Kokkenes Mesterlaug Troms, som sammen med Air Communication var arrangør.  

Skaper interesse for matfagene

I finalen laget de tre kokkene en forrett basert på sjøkreps og en hovedrett med både torsk og laks. I tillegg fikk de eple, blomkål og gressløk fra en «mystery basket» samt fritt valg fra et rikholdig råvarebord. Dommerne i konkurransen var laglederne for de respektive landene, Dennis Rafn fra Danmark, Tarmo Wasenius fra Finland, Sebastian Gibrand fra Sverige og  hoveddommer Svein Magnus Gjønvik fra Norge.

Det er første gang Northern Delight finner sted. Målet er å samle krefter på tvers av landegrensene og ikke minst skape entusiasme for mat på Nordkalotten. Årets event innebar tre innholdsrike matdager. Blant annet med kokkelærlingekonkurranse for Finnmark og Troms. Her tok Sandra Degerstrøm, Vardø Hotell, førsteplassen og Marius Hernes, Scandic Ishavshotell Tromsø, ble nummer to.

Dessuten ble det arrangert en konkurranse hvor hobbykokker og matbloggere møttes til dyst. Men kronen på verket var den nordiske konkurransen for unge proffkokker.

Publikum fikk muligheten til å smake på det beste fra landsdelen gjennom pop up-restaurantene med gjestespill fra så vel 4 Roser, Emmas Drømmekjøkken og med nordnorske kokkekjendiser som Øyvind Bøe Dalselv, Kim-Håvard Larsen og Gunnar Jensen.

Northern Delight har også en annen viktig målsetning, ifølge Jørn-Eirik Johnsen, og det er å skape interesse for restaurant- og sjømatfagene på landsdelens videregående skoler. I alt 600 skoleelever var innom i løpet av de tre dagene.  

Foto: Simen G. Fangel/Norges sjømatråd

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

NHO har undersøkt hvor ofte folk spiser på restaurant

Restaurantbransjen har merket det at gjestene kniper igjen, og her er fasiten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her