Svensk seier i VM i sjømat for unge kokker

Svensk seier i VM i sjømat for unge kokker

Første utgave av Northern Delight VM i Sjømat for kokker under 22 år endte med svenske Eric Seger på toppen.
Redaksjonen
14 April 2015 - 11:24

Men den 21 år gamle Namsos-kokken Martin Trana Flak kom hakk i hel og fikk velfortjent sølv.

Finske Lari Helenius ble nummer tre. Felles for alle tre er at de er 21 år og ikke minst er med på WorldSkills-landslagene for sine respektive land. Denne prestisjefylte konkurransen finner sted i august i Brasil.

Les mer om det kommende WorldSkills

Så sjømat-VM var en god start.

– Det var skikkelig gøy å ta et sølv her i dag. Dette er en fantastisk oppkjøring til WorldSkills, sier Martin Trana Flak til Trønder-Avisa.

I alt deltok 7 kokker under 22 år fra Norge, Sverige, Finland og Danmark i Northern Delight World Champion Seafood Young Chef. I tillegg til de fire WorldSkills-kandidatene var også tre unge kokker fra landsdelen invitert. -Ingen av dem kom til finalen, men det var en stor opplevelse for dem bare å være med, understreker Jørn-Eirik Johnsen, oldermann i Kokkenes Mesterlaug Troms, som sammen med Air Communication var arrangør.  

Skaper interesse for matfagene

I finalen laget de tre kokkene en forrett basert på sjøkreps og en hovedrett med både torsk og laks. I tillegg fikk de eple, blomkål og gressløk fra en «mystery basket» samt fritt valg fra et rikholdig råvarebord. Dommerne i konkurransen var laglederne for de respektive landene, Dennis Rafn fra Danmark, Tarmo Wasenius fra Finland, Sebastian Gibrand fra Sverige og  hoveddommer Svein Magnus Gjønvik fra Norge.

Det er første gang Northern Delight finner sted. Målet er å samle krefter på tvers av landegrensene og ikke minst skape entusiasme for mat på Nordkalotten. Årets event innebar tre innholdsrike matdager. Blant annet med kokkelærlingekonkurranse for Finnmark og Troms. Her tok Sandra Degerstrøm, Vardø Hotell, førsteplassen og Marius Hernes, Scandic Ishavshotell Tromsø, ble nummer to.

Dessuten ble det arrangert en konkurranse hvor hobbykokker og matbloggere møttes til dyst. Men kronen på verket var den nordiske konkurransen for unge proffkokker.

Publikum fikk muligheten til å smake på det beste fra landsdelen gjennom pop up-restaurantene med gjestespill fra så vel 4 Roser, Emmas Drømmekjøkken og med nordnorske kokkekjendiser som Øyvind Bøe Dalselv, Kim-Håvard Larsen og Gunnar Jensen.

Northern Delight har også en annen viktig målsetning, ifølge Jørn-Eirik Johnsen, og det er å skape interesse for restaurant- og sjømatfagene på landsdelens videregående skoler. I alt 600 skoleelever var innom i løpet av de tre dagene.  

Foto: Simen G. Fangel/Norges sjømatråd

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner
Dagens rett

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner

Seibiff er en klassisk fiskerett som med med stekte epler og tyttebærkrem får en ny vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her