Talentene flykter

Bergen er lite attraktiv for unge kokketalenter mener norgesmesteren i kokkekunst, Geir Skeie.
Redaksjonen
08 April 2008 - 14:00

Utsagnet kommer etter at både restaurantanmeldere og Bagatelle-sjef Eivind Hellstrøm var skeptiske til Bergen som restaurantby.
 
Skjer ingenting
- Problemet med Bergen, er at ingen i bransjen snakker om byen. Det er ingenting som skjer der. Det er mange flinke bergenske kokker, men de fleste bor i Oslo, sier Skeie til bt.no.
 
Skeie gikk ett år i lære i Bergen. Siden forsvant han, først til Stavanger, siden via Frankrike til Mathuset Solvold i Sandefjord. For ham frister ikke bergenske restauranter.
 
Ond sirkel
- I Stavanger er det mer spennende, der har du både flinke kokker og Gastronomisk Institutt. I Trondheim er det en del bra, og her i Sandefjord har vi en av Norges beste restauranter. Ellers er det Oslo som gjelder, sier Skeie.
 
Han mener det hele er en ond sirkel. Så lenge Bergen ligger i bakevjen, flykter de beste kokkene til andre steder i landet.  Men til syvende og sist er det bare publikum som kan gjøre noe med det.
 
- Hvis noen prøver seg på noe nytt og publikum ikke kommer, hjelper det ikke, sier han.
 
Lukket bransje
To kokker som har vendt tilbake, er Frode Alræk og Fredrik Herud Sørensen. De to har bakgrunn fra prestisjerestauranter som Oro og Bagatelle i Oslo. Men de driver ikke restaurant i Bergen - de står bak cateringselskapet Søtt+Salt.
 
- Først og fremst begynte vi med det for å bygge kapital til å åpne restaurant. Vi ville unngå å være avhengig av investorer, sier Sørensen.
 
Vanskelig
Han mener det er vanskelig for nye å etablere seg i byen - selv for dem som kjenner miljøet.
 
- Bransjen fremstår som nokså lukket. Man sier at man ønsker nye krefter velkommen, men det er ikke alltid at vi føler det slik.
 
Sørensen er enig med Skeie i at Bergen henger etter både Oslo og andre norske byer.
 
- Jeg pleier å sammenligne det med kaffebarer. Søndager i Oslo er det fullt liv i gatene, folk går på kafé og koser seg. Søndager er det dødt på kaffebarene i Bergen. Slik er det også med restauranter og mat, sier han.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå skal du overbevises: Lapskaus er skikkelig god mat
Dagens rett

Nå skal du overbevises: Lapskaus er skikkelig god mat

God hjemmelaget lapskaus er ikke hverdagskost lenger. Og det er synd, for det er svært enkelt og godt om du følger våre råd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her