Terroir har ingen effekt på produksjonen av toppviner

Dette er konklusjonen i en rapport som før påske ble lagt frem ved The Royal Economic Society, Nottingham. Rapporten sår tvil rundt oppfatningen av at de beste franske vinene er uslåelige på grunn av deres terroir, en blanding av jordsmonn, klima og topog
Redaksjonen
29 Mars 2005 - 01:00

Olivier Gergaud, University of Reims, og Victor Ginsburgh, Université Libre de Bruxelles, hevder at det er teknologien hos produsentene, og ikke terroiret, som bestemmer kvaliteten på vinen. Forskerne har samlet informasjon om de miljømessige forholdene og teknologien rundt vinproduksjonen hos produsenter i Haut-Medoc i 1990, bl.a. Mouton-Rothschild, Latour, Lafite-Rothschild og Margaux. Dataene har så blitt lagt inn i en database for å sammenlikne karakteristikker ved terroir og teknologi ved 100 vingårder i området. Dette ble også sammenfattet med priser i markedet, samt hvilke tilbakemeldinger de fikk i tester blant annet fra Michael Broadbent og Robert Parker.
 
I følge forskerne viser resultatet at teknikker og teknologi ved fremstillingen av vinene overveier helt effekten av terroir.
- Legenden om viktigheten av det franske terroir holder klart ikke vann, i alle fall ikke i Médoc området, kommenterer de.
 
Nøkkelpersoner innen vin bransjen er enige i at gode viner kan bli fremstilt fra alle kanter av verden, men de er urokkelige i sin mening om at terroir tilføyer både dybde og kompleksitet til vinene.
- Det produseres veldig gode viner i for eksempel Chile, men de kan mangle terroir, og terroir er det som gjør hele vinen. En vin som er laget på riktig måte er en god vin, men mangler kompleksitet og nyanser som vi er vant til gjennom våre terroir viner, sier Denise Capbern Gasqueton fra Château Calon-Ségur, St Estèphe.
 
- Enhver kan argumentere enten for eller i mot dette standpunkt. De fleste diskuterer bare for diskusjonens skyld. Mange viner fra den nye verden holder veldig høy kvalitet, men de mangler den dybden og strukturen du finner i gode Bordeaux-viner, og de vil heller aldri kunne oppnå den kompleksiteten, mener den engelske vinkonsulenten Bill Baker.
 
Kilde: Decanter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her