Tester

Nyheter i BU og nye årganger juli 2019

Gjør deg klar for hvit burgund- og rieslingfest og med et par uimotståelige avstikkere

Gjør deg klar for hvit burgund- og rieslingfest og med et par uimotståelige avstikkere

På topp blant de 885 julinyhetene troner strålende hvitviner som imidlertid ikke er beregnet på å nytes under parasollen i sommer, men derimot legges dypt i kjelleren.
Aase E. Jacobsen
05 Juli 2019 - 14:00

Burgundprodusenten Faiveley drar skikkelig fra i juli og serverer noen virkelig superkonsentrerte og lekre variasjoner over chardonnay i 2017-årgang. Faiveley Meursault 1er Cru CharmesFaiveley Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot  og Faiveley Puligny Montrachet 1er Cru Champ Gain er så bra som vin på dette nivået kan bli. Og prisene er moderate sett i lys av den til tider ville prisutviklingen i dette markedet.

Rapet også fra Burgund, er en nykommer på det norske markedet  og et veldig nyttig bekjentskap. For her er en annen portefølje av mer tilgjengelige 2017-viner rent prismessig, men solide Rapet Corton-Charlemagne Grand Cru på topp har selvsagt sin pris. 

Chablisprodusenten Christian Moreau på grand cru-nivå er alltid en glede å smake i nye årganger. 2017 er så lekker som disse kraftpakkene fra Les Clos og Valmur kan være. Og Christian Moreau Chablis Le Clos des Hospices kommer som magnum. 

Vi kommer ikke unna riesling når vi snakker store viner og 2017.  Schloss Lieser Bernkastler Doctor Riesling GG briljerer denne gangen i denne klassen. Fra denne aller mest myteomspunne vinmarken i hele Mosel kan nå også Schloss Lieser tilby sin tolkning, og den er usedvanlig overbevisende. Nå er den riktignok ikke bestillbar, men så unik at er du på Hamar eller Valken i Bergen, så plukk opp de få flaskene som står der.

Nye årganger av et annet unikt prosjekt, nemlig Dr. Loosens Réserve GG - altså viner som har fått modne i fat i flere år, er nå kommet til 2014-utgavene. 

Fantastiske Dr. Loosen Erdener Prälat Riesling Réserve GG, Dr. Loosen Ûrziger Würzgarten Riesling Réserve GG  og Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Réserve GG selges til burgundpriser, men er altså enestående i sitt slag.

Det er også Nikolaihof  Vinothek Riesling 2002 som har ligget på fat helt til ganske nylig. Etter nesten to tiår oppnås en enorm kompleksitet og en stor dybde i retning jordsmonn og tertiæraromaer. Jeg smakte denne vinen nylig i 1991-årgang på Vossevangen Park Hotell - for øvrig et must for alle vinfrelste -  og den holder altså lenge etter at den er tappet i flaske. Den lange fatmodningen gir den superkrefter. Kjøp en flaske og del med dine beste rieslingvenner.

Alle de gode hvitvinene kan du studere nærmere på side 4

Lang fatlagring forbindes mer med hetvin og brennevin, og der stiller Fernando de Castilla Antique Oloroso og Bod. Yuste Sacristia AB Manzanilla i fremste rekke. Den første er en korrekt og superkonsentrert utgave av en oloroso. Den andre bryter mer med forventningen: Glem klassisk lys og lett manzanilla som skal drikkes så fersk som mulig. Denne har noe lengre fatmodning enn minimum som er tre år bak seg som også har gitt den større kompleksitet og dypere farge etter interaksjonen med florlaget. Dessuten er det spesielt utvalgte og ekstra vellykkete fat som er brukt til å sette sammen denne cuveen. 

Hetvinsnyhetene finner du på side 7

En spennende nykommer i oransjevinskategorien (og tilleggsutvalget) er Integer Grillo fra Marco de Bartoli på Sicilias vestkyst. Superfrisk med strålende konsentrasjon og intensitet. Nytes til grillet sjømat eller lyst kjøtt. 12,5 prosent til tross, et lite glass av disse får deg til å glemme de lave julitemperaturene. 

Om du trenger mer styrke for å holde varmen, og ikke handlet vellagret rom på spesialpolets junislipp, har du muligheten med Rhum J.M Réserve Spéciale X.O.

Årets mest spesielle brennevinsopplevelse.

Kweichow Moutai er kanskje det aller mest særpregete brennevinet jeg har smakt noen gang. 53 prosent skulle tilsi at det er vanskelig å svelge, men etter fem år i keramiske krukker har det utviklet en kompleksitet og dybde som pakker alkoholen veldig godt inn. Kinas nasjonalbrennevin nytes i små slurker, og det trengs for prisen er ganske høy.

Se smaksnotatene på side 8 

Blant rødvinsnyhetene er det legendariske Vega Sicilia Unico som står aller mest ut. Sammen med en vellagret toppbordeaux i form av Château Palmer 1995

Smaksnotatene for rødviner ligger på side 6                                                          

På topp i den stadig mer etterspurte kategorien musserende er en godbit på flere måter. André Jacquart Experience Mesnil Grand Cru Blanc de Blancs Brut er ikke bare knallgod, men også et veldig godt kjøp. Og blant petnatene - de perlende og superpopulære boblevinene med lavere trykk, stråler Johan Vineyard Petillant Naturel Pinot Noir som nå er i ferd med å bytte årgang til 2018.

Smaksnotatene for boblene ligger på side 2 og 3   

Samtlige bestillingsnyheter og årgangsendringer er listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

                                                                            

  

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Oste-NM blir vorspiel for Matstreif

Finalen i Oste-NM er åpen for publikum som inviteres til å smake på i alt 303 ulike oster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her