Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Tester

Nyheter i BU og nye årganger juli 2019

Gjør deg klar for hvit burgund- og rieslingfest og med et par uimotståelige avstikkere

Gjør deg klar for hvit burgund- og rieslingfest og med et par uimotståelige avstikkere

På topp blant de 885 julinyhetene troner strålende hvitviner som imidlertid ikke er beregnet på å nytes under parasollen i sommer, men derimot legges dypt i kjelleren.
Aase E. Jacobsen
05 Juli 2019 - 14:00

Burgundprodusenten Faiveley drar skikkelig fra i juli og serverer noen virkelig superkonsentrerte og lekre variasjoner over chardonnay i 2017-årgang. Faiveley Meursault 1er Cru CharmesFaiveley Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot  og Faiveley Puligny Montrachet 1er Cru Champ Gain er så bra som vin på dette nivået kan bli. Og prisene er moderate sett i lys av den til tider ville prisutviklingen i dette markedet.

Rapet også fra Burgund, er en nykommer på det norske markedet  og et veldig nyttig bekjentskap. For her er en annen portefølje av mer tilgjengelige 2017-viner rent prismessig, men solide Rapet Corton-Charlemagne Grand Cru på topp har selvsagt sin pris. 

Chablisprodusenten Christian Moreau på grand cru-nivå er alltid en glede å smake i nye årganger. 2017 er så lekker som disse kraftpakkene fra Les Clos og Valmur kan være. Og Christian Moreau Chablis Le Clos des Hospices kommer som magnum. 

Vi kommer ikke unna riesling når vi snakker store viner og 2017.  Schloss Lieser Bernkastler Doctor Riesling GG briljerer denne gangen i denne klassen. Fra denne aller mest myteomspunne vinmarken i hele Mosel kan nå også Schloss Lieser tilby sin tolkning, og den er usedvanlig overbevisende. Nå er den riktignok ikke bestillbar, men så unik at er du på Hamar eller Valken i Bergen, så plukk opp de få flaskene som står der.

Nye årganger av et annet unikt prosjekt, nemlig Dr. Loosens Réserve GG - altså viner som har fått modne i fat i flere år, er nå kommet til 2014-utgavene. 

Fantastiske Dr. Loosen Erdener Prälat Riesling Réserve GG, Dr. Loosen Ûrziger Würzgarten Riesling Réserve GG  og Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Réserve GG selges til burgundpriser, men er altså enestående i sitt slag.

Det er også Nikolaihof  Vinothek Riesling 2002 som har ligget på fat helt til ganske nylig. Etter nesten to tiår oppnås en enorm kompleksitet og en stor dybde i retning jordsmonn og tertiæraromaer. Jeg smakte denne vinen nylig i 1991-årgang på Vossevangen Park Hotell - for øvrig et must for alle vinfrelste -  og den holder altså lenge etter at den er tappet i flaske. Den lange fatmodningen gir den superkrefter. Kjøp en flaske og del med dine beste rieslingvenner.

Alle de gode hvitvinene kan du studere nærmere på side 4

Lang fatlagring forbindes mer med hetvin og brennevin, og der stiller Fernando de Castilla Antique Oloroso og Bod. Yuste Sacristia AB Manzanilla i fremste rekke. Den første er en korrekt og superkonsentrert utgave av en oloroso. Den andre bryter mer med forventningen: Glem klassisk lys og lett manzanilla som skal drikkes så fersk som mulig. Denne har noe lengre fatmodning enn minimum som er tre år bak seg som også har gitt den større kompleksitet og dypere farge etter interaksjonen med florlaget. Dessuten er det spesielt utvalgte og ekstra vellykkete fat som er brukt til å sette sammen denne cuveen. 

Hetvinsnyhetene finner du på side 7

En spennende nykommer i oransjevinskategorien (og tilleggsutvalget) er Integer Grillo fra Marco de Bartoli på Sicilias vestkyst. Superfrisk med strålende konsentrasjon og intensitet. Nytes til grillet sjømat eller lyst kjøtt. 12,5 prosent til tross, et lite glass av disse får deg til å glemme de lave julitemperaturene. 

Om du trenger mer styrke for å holde varmen, og ikke handlet vellagret rom på spesialpolets junislipp, har du muligheten med Rhum J.M Réserve Spéciale X.O.

Årets mest spesielle brennevinsopplevelse.

Kweichow Moutai er kanskje det aller mest særpregete brennevinet jeg har smakt noen gang. 53 prosent skulle tilsi at det er vanskelig å svelge, men etter fem år i keramiske krukker har det utviklet en kompleksitet og dybde som pakker alkoholen veldig godt inn. Kinas nasjonalbrennevin nytes i små slurker, og det trengs for prisen er ganske høy.

Se smaksnotatene på side 8 

Blant rødvinsnyhetene er det legendariske Vega Sicilia Unico som står aller mest ut. Sammen med en vellagret toppbordeaux i form av Château Palmer 1995

Smaksnotatene for rødviner ligger på side 6                                                          

På topp i den stadig mer etterspurte kategorien musserende er en godbit på flere måter. André Jacquart Experience Mesnil Grand Cru Blanc de Blancs Brut er ikke bare knallgod, men også et veldig godt kjøp. Og blant petnatene - de perlende og superpopulære boblevinene med lavere trykk, stråler Johan Vineyard Petillant Naturel Pinot Noir som nå er i ferd med å bytte årgang til 2018.

Smaksnotatene for boblene ligger på side 2 og 3   

Samtlige bestillingsnyheter og årgangsendringer er listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

                                                                            

  

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her