Tester

Nyheter i BU og nye årganger juli 2019

Gjør deg klar for hvit burgund- og rieslingfest og med et par uimotståelige avstikkere

Gjør deg klar for hvit burgund- og rieslingfest og med et par uimotståelige avstikkere

På topp blant de 885 julinyhetene troner strålende hvitviner som imidlertid ikke er beregnet på å nytes under parasollen i sommer, men derimot legges dypt i kjelleren.
Aase E. Jacobsen
05 Juli 2019 - 13:00

Burgundprodusenten Faiveley drar skikkelig fra i juli og serverer noen virkelig superkonsentrerte og lekre variasjoner over chardonnay i 2017-årgang. Faiveley Meursault 1er Cru CharmesFaiveley Chassagne Montrachet 1er Cru Morgeot  og Faiveley Puligny Montrachet 1er Cru Champ Gain er så bra som vin på dette nivået kan bli. Og prisene er moderate sett i lys av den til tider ville prisutviklingen i dette markedet.

Rapet også fra Burgund, er en nykommer på det norske markedet  og et veldig nyttig bekjentskap. For her er en annen portefølje av mer tilgjengelige 2017-viner rent prismessig, men solide Rapet Corton-Charlemagne Grand Cru på topp har selvsagt sin pris. 

Chablisprodusenten Christian Moreau på grand cru-nivå er alltid en glede å smake i nye årganger. 2017 er så lekker som disse kraftpakkene fra Les Clos og Valmur kan være. Og Christian Moreau Chablis Le Clos des Hospices kommer som magnum. 

Vi kommer ikke unna riesling når vi snakker store viner og 2017.  Schloss Lieser Bernkastler Doctor Riesling GG briljerer denne gangen i denne klassen. Fra denne aller mest myteomspunne vinmarken i hele Mosel kan nå også Schloss Lieser tilby sin tolkning, og den er usedvanlig overbevisende. Nå er den riktignok ikke bestillbar, men så unik at er du på Hamar eller Valken i Bergen, så plukk opp de få flaskene som står der.

Nye årganger av et annet unikt prosjekt, nemlig Dr. Loosens Réserve GG - altså viner som har fått modne i fat i flere år, er nå kommet til 2014-utgavene. 

Fantastiske Dr. Loosen Erdener Prälat Riesling Réserve GG, Dr. Loosen Ûrziger Würzgarten Riesling Réserve GG  og Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling Réserve GG selges til burgundpriser, men er altså enestående i sitt slag.

Det er også Nikolaihof  Vinothek Riesling 2002 som har ligget på fat helt til ganske nylig. Etter nesten to tiår oppnås en enorm kompleksitet og en stor dybde i retning jordsmonn og tertiæraromaer. Jeg smakte denne vinen nylig i 1991-årgang på Vossevangen Park Hotell - for øvrig et must for alle vinfrelste -  og den holder altså lenge etter at den er tappet i flaske. Den lange fatmodningen gir den superkrefter. Kjøp en flaske og del med dine beste rieslingvenner.

Alle de gode hvitvinene kan du studere nærmere på side 4

Lang fatlagring forbindes mer med hetvin og brennevin, og der stiller Fernando de Castilla Antique Oloroso og Bod. Yuste Sacristia AB Manzanilla i fremste rekke. Den første er en korrekt og superkonsentrert utgave av en oloroso. Den andre bryter mer med forventningen: Glem klassisk lys og lett manzanilla som skal drikkes så fersk som mulig. Denne har noe lengre fatmodning enn minimum som er tre år bak seg som også har gitt den større kompleksitet og dypere farge etter interaksjonen med florlaget. Dessuten er det spesielt utvalgte og ekstra vellykkete fat som er brukt til å sette sammen denne cuveen. 

Hetvinsnyhetene finner du på side 7

En spennende nykommer i oransjevinskategorien (og tilleggsutvalget) er Integer Grillo fra Marco de Bartoli på Sicilias vestkyst. Superfrisk med strålende konsentrasjon og intensitet. Nytes til grillet sjømat eller lyst kjøtt. 12,5 prosent til tross, et lite glass av disse får deg til å glemme de lave julitemperaturene. 

Om du trenger mer styrke for å holde varmen, og ikke handlet vellagret rom på spesialpolets junislipp, har du muligheten med Rhum J.M Réserve Spéciale X.O.

Årets mest spesielle brennevinsopplevelse.

Kweichow Moutai er kanskje det aller mest særpregete brennevinet jeg har smakt noen gang. 53 prosent skulle tilsi at det er vanskelig å svelge, men etter fem år i keramiske krukker har det utviklet en kompleksitet og dybde som pakker alkoholen veldig godt inn. Kinas nasjonalbrennevin nytes i små slurker, og det trengs for prisen er ganske høy.

Se smaksnotatene på side 8 

Blant rødvinsnyhetene er det legendariske Vega Sicilia Unico som står aller mest ut. Sammen med en vellagret toppbordeaux i form av Château Palmer 1995

Smaksnotatene for rødviner ligger på side 6                                                          

På topp i den stadig mer etterspurte kategorien musserende er en godbit på flere måter. André Jacquart Experience Mesnil Grand Cru Blanc de Blancs Brut er ikke bare knallgod, men også et veldig godt kjøp. Og blant petnatene - de perlende og superpopulære boblevinene med lavere trykk, stråler Johan Vineyard Petillant Naturel Pinot Noir som nå er i ferd med å bytte årgang til 2018.

Smaksnotatene for boblene ligger på side 2 og 3   

Samtlige bestillingsnyheter og årgangsendringer er listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

                                                                            

  

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Plukkfisk er den reneste festmaten
Dagens rett

Plukkfisk er den reneste festmaten

Det finnes et utall ulike oppskrifter på plukkfisk. Dagens utgave er laget med lettsaltet torsk og toppet med sprøstekt bacon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her