Tester

Nyheter vin spesialpol september 2019

Høstens viltretter (også sjømaten) vil trives i dette selskapet

Høstens viltretter (også sjømaten) vil trives i dette selskapet

Neste gang du er innom ett av de åtte spesialpolene, skal du ta en titt i Italia-hylla, for den har fått spennende tilskudd av viner som ikke får så mye oppmerksomhet til vanlig.
Aase E. Jacobsen
12 September 2019 - 16:09

 Vi snakker om viner av druene teroldego og lagrein fra Trentino-Alto Adige i det nordlige Italia. Vel har Elisabetta Foradori allerede en stjernestatus også her til lands, og hennes viner tilhører den absolutte eliten på disse kanter. Både Granato 2017 og Teroldego Morei 2018 imponerer.

Les mer om Eliabettas viner her

Men nykommerne Barone de Cles, Redondel, Waldgries og Fliederhof gir definitivt mersmak og samtlige på hver sin måte - men altså med samme druemateriale.

Den første ble min umiddelbare nye darling med sin imponerende mineralske hvitvin - om enn til en noe stiv pris: Castel Cles 2016 laget av "hvite burgunddruer" - druemiksen er uavklart, men det dreier seg i hvert fall om pinot bianco som dyrkes i de historiske nå omplantede vinmarkene på 4 hektar som omkranser selve middelalderslottet Cles.

Vinmarkene som ligger ved 530 til 590 m.o.h. er sørøstvendt med utsyn mot naturperlen Lago di Santa Guistina. Deres røde viner, Teroldego Rotaliano Riserva Maso Scari 2013 og Lagrein Riserva Maso Scari 2015 får teroldego og lagreindruer fra Maso Scari i Mezzolombardo en halvtimes kjøring unna. 

Redondel stiller sterkt med Teroldego BeatoMe 2010 som viser hvor godt disse vinene tar tid i kjelleren. 

Hvitvinen Livio Felluga Rosazzo Terre Alte 2017 fra en helt annen del av det nordlige Italia er et veldig hyggelig gjensyn. Vinen som er laget av druen friulano, pinot bianco og sauvignon var en av de første vinene i den nye bølgen i Friuli da den kom på markedet i 1981. 

Les mer om denne bølgen 

Blant nyhetene i spesialpol er det ikke uventet mye nebbiolo fra Piemonte, som opplever en voldsom etterspørselsboom fra hele verden og dermed økende priser. En vinstil som fortsatt er overkommelig, til og med meget gode kjøp, er Nebbiolo d'Alba Valmaggiore. Roero-nebbiolo med barolokvaliteter. Sandrone har alltid vært helten i denne sjangeren, og nå er Bruno Giacose kommet til. Ja, takk begge deler.

På side 3 og 4 finner du de 40 testete vinene etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gresskarpai er et must denne uken
Ukens kake

Gresskarpai er et must denne uken

Enten du feirer Halloween eller ei, må du bare prøve denne oppskriften på gresskarpai på amerikansk vis.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her