- TINE vil lage geitostens Grandiosa

Bønder reagerer på "utvannet" geitost.
Redaksjonen
11 Januar 2011 - 14:37

- Jeg tror at hvis du spør folk om hva geitost er, så ønsker folk en kraftig geitost, sier kokk og matformidler Hanne Frostad til TV 2 Nyhetene. Hun hevder TINE nå ønsker å lage geitostens svar på Grandiosa.

Norske geitebønder har mottatt et brev fra TINE der de varsles om at selskapet ikke lenger vil ta imot melk som inneholder frie fettsyrer over et visst nivå. Et høyt nivå at frie fettsyrer, gir melka en strammere og harskere smak. Geitostens holdbarhet blir også dårligere.

På geitegården Langenes i Sogn og Fjordane var nivået i store deler av fjor sommer over TINEs maksimumsgrense.
- Folk vil ha smak og jeg mener vi må da kunne lage et norsk produkt som smaker av Norge, sier geitebonde Fiorella Aarsgard.
Hun mener at for å kunne leve opp til TINEs krav så må hun enten holde geitene sine inne hele året eller fore dem på gården for å ha kontroll med de frie fettsyrenivåene.

- Geiter skal springe ute om sommeren. Ikke leve på silo og kraftfôr, sier geitebonden. Hun frykter mindre beiting i naturen vil føre til at kulturlandskapet i enda større grad gror igjen.

TINE begrunner innstrammingen med at de ønsker bedre og med mer stabil melk til sin produksjon av geitost.
- Vi må gi forbrukerne de produktene de vil ha. Målet er å få en robust kvalitet på melka slik at vi kan lage gode produkt. Vi ønsker også å øke salget. Det er grunnlaget for geitemelkproduksjonen vår, sier Helga Kvamsås, fagsjef for Geit i TINE Vest.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her