Mat
Trøffeltvisten i San Miniato:
Foto: (www.truffleintuscany.com)

Trøffeltvisten i San Miniato:

I november hvert år når de hissige diskusjonene mellom tilhengerne av De Hvite og De Svarte i Italia nye høyder. Tvisten om hvilken som er den lekreste - svart trøffel, eller hvit – går flere tusen år tilbake. Sentrum for de rivaliserende gruppenes tautre
04 November 2000 - 11:08

I november hvert år når de hissige diskusjonene mellom tilhengerne av De Hvite og De Svarte i Italia nye høyder. Tvisten om hvilken som er den lekreste - svart trøffel, eller hvit – går flere tusen år tilbake. Sentrum for de rivaliserende gruppenes tautrekking er også i år den lille byen San Miniato, midt imellom Firenze og Pisa.

San Miniato ligger på en høyde ved elven Arno, på dens vei fra Firenze ut til Pisa og Middelhavet. Herfra kommer 25 prosent av den italienske trøffelinnhøstingen, så det er naturlig at byens fedre fra hundrevis av år tilbake lar november gå i trøffelens tegn.

På torget slår bøndene opp sine stands. Det er forskjellige forestillinger og utstillinger av håndverk og mye annet. Mye blir bestemt i siste øyeblikk, så gå ikke glipp av turistbyrået på Piazza del Popolo, som daglig kompletterer programmet, hvis du skulle finne på å ta turen.

Det finnes mye å se og nyte i San Miniato. Minnene fra middelalderen - palasser, kirker og kunst. I 1620 arvet Maria Maddelena d''Austria det lille samfunnet av sin ektemann, den florentinske fyrsten Cosimo II de'' Medici. Hun erklærte San Miniato som by, og lykkes med å overtale paven Gregorius XV å tilsette en biskop der.

Men det er på restaurantene den store trøffelstriden avgjøres. Det finnes ikke én meny som ikke er basert på trøffel. De lokale delikatessebutikkene sørger for at du enkelt kan få med deg bevismateriale hjem, i form av oster, skinke, slami og annet med trøffel.

I nærheten av San Miniato finnes en rekke interessante småbyer - for eksempel Balconevisi - der nesten alle går i trøffelfeber i disse dager. Toscanas bølgende dalsider er en kulturbygd som få, og for den som vil foreta dagsutflukter fra San Miniato, finnes det mye innen bekvem avstand: Firenze, for å hengi seg til kultur. Pisa, for med egne øyne å se at tårnet virkelig heller som det gjør. Lucca, med sin verdensberømte olivenolje. Chianti-området, på vei sydover mot Siena, med sine viner... Fryder for øyet og nytelse for ganen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her