UKENS VIN: Knallbillig superfrisk hvitvin som også kan lagres
Ukens vin

Knallbillig superfrisk hvitvin som også kan lagres

Muscadet er en vinstil som fortjener mer oppmerksomhet og med så lav pris som dette konkurrerer den ut de fleste hvitviner, ikke bare på pris, men også på holdbarhet.

 

Bretonnieré Muscadet Sévre et Maine Sur Lie 2019 er frisk og fyldig med god jordsmonnskarakter, her er både røyk og steintoner og fint saltpreg. Akkurat det du trenger til rekesmørbrødet, østers, nytrukket makrell med rømme og agurksalat eller når du bare vil ha noe leskende og forfriskende i glasset.  

Alt dette inneholder denne flasken som altså bare koster 139,90 og det er jo det reneste kuppet. Ingen vits i å kjøpe boksvin når flaske er så rimelig som denne. Og når du i tillegg får en vin med mye karakter. Faktisk så mye at den uten problem kan legges til side i inntil 7-8 år. Muscadet er nemlig en vin med et forholdsvis ukjent lagringspotensial. Kombinasjonen av et sterkt jordsmonn, kontrollert utbytte gjennom "fornuftig"  jordbrukspraksis (lutte raisonne på fransk), eldre plantemateriale, en god vekstsesong og flere måneders modning på bunnfallet før flasketapping, danner grunnlag for dette.

Les mer om dette området

Slik jobber produsenten bak denne vinen, og Domaine de la Bretonniere er dermed en ganske typisk produsent i det store landskapet som kalles Muscadet Sévre et Maine (8200 hektar) som ligger sør for elven Loire og byen Nantes, i den vestligste delen av Loire-dalen. Eiendommen på 25 hektar har vært i samme families eie i fire generasjoner og i dag er det to brødre som driver den.

Den ene av brødrene Charpentier, Pierre-Yves, tester muscadet fra tanken.
Og her er Patrice Charpentier.

De holder til i Le Landreau som ligger innenfor underområdet Goulaine som kjennetegnes av å ha alle de viktigste Muscadet-jordsmonnene. Hos Bretonniere er det særlig glimmerskifer, gneiss og granitt, men også leire. Jordsmonnet tillater god drenering som er en stor fordel i dette forholdsvis fuktige kystklimaet.

2019 var et år med mye sol, og tendenser til tørke, som på toppen av frost på vårparten, har gjort 2019 til en årgang med lavere avling. All solvarmen til tross, har vinene beholdt syrefriskheten som denne vinen dokumenterer.

Landskapet er svakt kupert

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Bretonnieré Muscadet Sévre et Maine Sur Lie 2019

Produsent:
Domaine de la Bretonniere
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Loire
Pris:
139,90 kr
Varenummer:
11898101
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen