Unik middag med Frithjof Nicolaysen

Bli med på en gastronomisk rundreise i vinens verden sammen med en av Norges fremste autoriteter på vin.
Redaksjonen
11 September 2006 - 12:55

Denne kvelden får Bergen besøk av selveste Frithjof Nicolaysen som skal lede oss gjennom noen av verdens fremste vinområder i det vi nyter en fabelaktig meny satt opp av de dyktige kokkene ved Lucullus. Det lover med andre ord for en helt spesiell og spennende middag i Bergens mest særegne selskapslokaler - Det glade Bergen.
 
Denne smakingen blir også arrangert i Stavanger .

FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her (klikk)
 

Et livsverk
Frithjof Nicolaysen har jobbet med vin i nesten hele sitt voksne liv, og han har gjennom en årrekke vært kvalitetssjef først i Vinmonopolet, og siden i Arcus. I sitt virke mottok han i 1998 hederstittelen Conseiller d'Honneur av Commanderie de Bordeaux for stor innsatsvilje, glede og entusiasme i vinens tjeneste.

Hans store fanesak er den objektive sensorikk - eller hvordan vi oppfatter vin og brennevin, og denne kvelden har han funnet frem syv av sine beste viner for oss. Gå ikke glipp av denne enestående sjansen til å lære mer om nettopp vinsmaking av landets fremste ekspert på emnet.

En rundreise i vinens verden
Turen denne kvelden går først til Frankrike og nærmere bestemt vinmarkene sørvest for Limoux i Languedoc-Roussillon, hvor Nicolaysen har funnet en spennende representant for viognier-druens fruktige og aromatiske stil.

Vi holder oss i Frankrike en stund til i det vi får servert en ypperlig vin fra huset Dulong i Bordeaux. Dette berømte vinområdet ved Atlanterhavskysten har nær sagt et perfekt klima for dyrking av vindruer, og gjennom flere generasjoners perfeksjonering har området blitt ensbetydende med vin av ypperste kvalitet.

FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her (klikk)
 

Italia
Vi forflytter oss til det fjellrike landskapet sørøst i Italia - nærmere bestemt Abruzzo. Området er viden kjent for sine flotte Montepulciano-viner, og denne kvelden får vi smake en vin som har enorm fargeintensitet, rikhet og substans.

Piemonte betyr "ved foten av fjellet" og det er i le av Alpene vi finner de tradisjonsrike vingårdene. I Barolo finner vi produsenten Fenocchio som siden 1864 har produsert  typeriktige viner med basis i regionens druer - Nebbiolo, Barbera og Dolcetto. Denne kvelden er det Barbera d'Alba som står på menyen.

Norsk eleganse i Chile
For 20 år siden gjorde bergensrederen Dan Odfjell delvis chilener av seg ved å kjøpe en vingård i Chile. Odfjell-haciendaen ligger 45 minutter med bil sørvest for Santiago. Her er klimaet påvirket av nærheten til Stillehavet hvilket betyr lavere gjennomsnittstemperaturer og dermed lengre modningstid for druene enn eksempelvis lenger øst i dalen. Dette gjør klimaet perfekt for vindyrking. I kveld får du smake en av deres beste viner, og kan selv smake hvorfor deres viner får så mye oppmerksomhet i vinverden.

Søte desserter
Det er ikke kun én, men to dessertviner vi skal få denne kvelden. Den første av disse kommer fra det spennende vinområdet Navarra, nord i Spania. Det er nettopp her- i de fjellrike områdene ved Pamplona, vi finner et av Spanias eldste vinhus med mer enn 360 års historie bak seg - Bodegas Chivite.

Midt i hjertet av det klassiske Valpolicella-området ligger eiendommen til Campagnola, som også serverer kveldens siste vin. Recioto della Valpolicella Classico "Casotto del Merlo" er en Valpolicella fremstilt av tørkede druer med avbrutt gjæring. Campagnola fikk sin første utmerkelse for god vin så tidlig som i 1907 og har perfeksjonert produksjonen siden.

FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="paamelding">Meld deg på her (klikk)
 

Dette er vinene vi får smake denne kvelden:

MENY
Frithjof Nicolaysen
Det glade Bergen
21. september 2006
*
Kamskjellsavarin med kaviarsaus
Collection Frithjof Nicolaysen Viognier 2005
Marquis d'Alban Sauvignon 2003
**
Kalv med sesongens grønnsaker og morkelcremesaus
Collection Frithjof Nicolaysen Montepulciano
Fenocchio Barbera d'Alba Superiore 2004
Orzada Carignan 2002
***
Pannacotta med Cointreaumarinerte bringebær
Gran Feudo Moscatel 2005
Casotto del Merlo Recioto della Valpolicella Classico 2004

 
è Meld deg på her (klikk)
 
Tid: 21. september 2006 kl. 19.00 - 23.00
Pris: kroner 795 inkl. mva
Sted: Det glade Bergen, Strandgaten, 5004 Bergen

Påmeldingen er bindende.
 
Dersom du melder deg på seminaret, men unnlater å møte opp eller melder deg av etter fristen, forbeholder vi oss retten til å etterfakturere seminaravgiften.
 
Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 210906. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 18.09.06 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her