Very British, indeed

Selv når Hine lager en kraftig cognac som skal følge en real cubansk sigar, blir det aldri vulgært, smaksrikt ja, men fortsatt meget raffinert. Med samme britiske finesse som et par håndsydde sko.
Aase E. Jacobsen
20 Oktober 2000 - 15:33

At Hine rent smaksmessig tilhører det såkalte britiske cognacsegmentet, og derfor kan smykke seg med tittelen eksklusiv leverandør til det britiske hoff, har en historisk forklaring. Thomas Hine som har gitt navn til dette cognachuset kom til Cognac fra Dorset i England som svært ung mann i 1791 for å lære fransk. Han kom aldri hjem igjen, for de franske revolusjonære kastet ham i fengsel. Og da han ble løslatt, tok han arbeid i et cognacfirma tilhørende Delamain-familien. Hvor han nær sagt selvfølgelig sjarmerte eierens datter, Françoise Elisabeth; de giftet seg og da svigerfar døde, overtok Thomas roret og døpte firmaet Hine !amp! Co.

I dag er det sjette generasjon Hine som styrer skuta selv om aksjemajoriteten ble kjøpt av mektige LMVH, hvor også Hennessy inngår, i 1988. - Bernhard og Jacques Hine som er fettere kontrollerer til tross for tilhørigheten til LMVH alt, og selv om de begge er 68 år, er det ennå ikke avgjort hvem som skal overta ansvaret, forteller Cyrille Auriol, Hines eksportsjef.

Dempet

Hine har derfor beholdt familiefirmaets intimitet, i følge Auriol. Et forhold som preger husets kvalitetsorientering. Fra vinstokkene i vinmarkene, via vinfremstillingen til destilleringen som eksterne leverandører besørger, men etter Hines pipe. Det er i kjellerne at Hines preg settes på cognacen. Lagringen skjer i nøye utvalgte fat. - De første 7-8 månedene i nye Limousin-fat med middels store porer og deretter i brukte finporete Tronçais-fat som er det som virkelig setter Hine-stempelet på smaken, understreker Auriol. Hines lagerskur ligger ved Charente-elven i Jarnac. Her er klimaet fuktig. Og cognac som modnes under slike forhold blir rundere og mykere. Dessuten er fordampingen lavere, jo høyere fuktigheten er. Modningen blir derfor langsommere og mer skånsom.

Reduksjonen av alkoholgehalten gjøres med destillert vann over lengre tid. Etter blandingen ligger cognacene 10-12 måneder i ro før de filtreres og de tappes i flasker. Husets "enkleste cognac" er en Fine Champagne - altså en blanding av cognac fra de to høyest ansette områdene, nemlig Petite og Grande Champagne som for øvrig er kjernen i Hines cognacer. Rare !amp! Delicate er som navnet antyder en lett og fruktig sak med aprikos, tørkete blomster og høy. De ulike elementene i blandingen har tilbrakt sju til tolv år i fat. Og representerer den klassiske engelske cognac-smaken som betegnes som pale !amp! dry, altså relativt lys farge og dempet sødme. Hvilket tyder på lite bruk av farge- og smaksstoffer.

Full pakke

Bernhard Hine er ikke bare lidenskapelig opptatt av cognac. Sigarer er tydelig like viktig når han uttaler "en stor cognac og en stor sigar er sammen en invitasjon til nytelse". Samtidig som at han gir anbefalinger til sine cognacer om hvilken type sigar som passer, eksempelvis er det en Partagas Maduro som bør følge et glass Rare !amp! Delicate, så har han komponert en egen sigarcuvée, Cigar Reserve.

En skikkelig kraftig cognac, spesialdesignet for ekte havanasigarer, som er en blanding av de to champagnene samt noe fins bois. Alderen på ingrediensene er fra 15 til 20 år. Her får du hele pakken med kaffe, sigar, sjokolade, tørket frukt, honning, lær, krydder og eksotisk treverk. Men likevel ikke uten eleganse, selvsagt, for et hus med britiske aner ville vel aldri finne på å lage noe svulstig og plumpt?

Foto: Hine

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her