Very British, indeed

Selv når Hine lager en kraftig cognac som skal følge en real cubansk sigar, blir det aldri vulgært, smaksrikt ja, men fortsatt meget raffinert. Med samme britiske finesse som et par håndsydde sko.
Aase E. Jacobsen
20 Oktober 2000 - 16:33

At Hine rent smaksmessig tilhører det såkalte britiske cognacsegmentet, og derfor kan smykke seg med tittelen eksklusiv leverandør til det britiske hoff, har en historisk forklaring. Thomas Hine som har gitt navn til dette cognachuset kom til Cognac fra Dorset i England som svært ung mann i 1791 for å lære fransk. Han kom aldri hjem igjen, for de franske revolusjonære kastet ham i fengsel. Og da han ble løslatt, tok han arbeid i et cognacfirma tilhørende Delamain-familien. Hvor han nær sagt selvfølgelig sjarmerte eierens datter, Françoise Elisabeth; de giftet seg og da svigerfar døde, overtok Thomas roret og døpte firmaet Hine !amp! Co.

I dag er det sjette generasjon Hine som styrer skuta selv om aksjemajoriteten ble kjøpt av mektige LMVH, hvor også Hennessy inngår, i 1988. - Bernhard og Jacques Hine som er fettere kontrollerer til tross for tilhørigheten til LMVH alt, og selv om de begge er 68 år, er det ennå ikke avgjort hvem som skal overta ansvaret, forteller Cyrille Auriol, Hines eksportsjef.

Dempet

Hine har derfor beholdt familiefirmaets intimitet, i følge Auriol. Et forhold som preger husets kvalitetsorientering. Fra vinstokkene i vinmarkene, via vinfremstillingen til destilleringen som eksterne leverandører besørger, men etter Hines pipe. Det er i kjellerne at Hines preg settes på cognacen. Lagringen skjer i nøye utvalgte fat. - De første 7-8 månedene i nye Limousin-fat med middels store porer og deretter i brukte finporete Tronçais-fat som er det som virkelig setter Hine-stempelet på smaken, understreker Auriol. Hines lagerskur ligger ved Charente-elven i Jarnac. Her er klimaet fuktig. Og cognac som modnes under slike forhold blir rundere og mykere. Dessuten er fordampingen lavere, jo høyere fuktigheten er. Modningen blir derfor langsommere og mer skånsom.

Reduksjonen av alkoholgehalten gjøres med destillert vann over lengre tid. Etter blandingen ligger cognacene 10-12 måneder i ro før de filtreres og de tappes i flasker. Husets "enkleste cognac" er en Fine Champagne - altså en blanding av cognac fra de to høyest ansette områdene, nemlig Petite og Grande Champagne som for øvrig er kjernen i Hines cognacer. Rare !amp! Delicate er som navnet antyder en lett og fruktig sak med aprikos, tørkete blomster og høy. De ulike elementene i blandingen har tilbrakt sju til tolv år i fat. Og representerer den klassiske engelske cognac-smaken som betegnes som pale !amp! dry, altså relativt lys farge og dempet sødme. Hvilket tyder på lite bruk av farge- og smaksstoffer.

Full pakke

Bernhard Hine er ikke bare lidenskapelig opptatt av cognac. Sigarer er tydelig like viktig når han uttaler "en stor cognac og en stor sigar er sammen en invitasjon til nytelse". Samtidig som at han gir anbefalinger til sine cognacer om hvilken type sigar som passer, eksempelvis er det en Partagas Maduro som bør følge et glass Rare !amp! Delicate, så har han komponert en egen sigarcuvée, Cigar Reserve.

En skikkelig kraftig cognac, spesialdesignet for ekte havanasigarer, som er en blanding av de to champagnene samt noe fins bois. Alderen på ingrediensene er fra 15 til 20 år. Her får du hele pakken med kaffe, sigar, sjokolade, tørket frukt, honning, lær, krydder og eksotisk treverk. Men likevel ikke uten eleganse, selvsagt, for et hus med britiske aner ville vel aldri finne på å lage noe svulstig og plumpt?

Foto: Hine

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream
Ukens kake
Clotted cream til scones og afternoon tea

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream

Den tar sine 20 timer, men så er ikke afternoon tea noe man tar lett på. Så det er bare å sette i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv
Dagens rett
Empanadas

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv

Det er mye enklere enn du kanskje har tenkt, også å lage deigen. Om du har dårlig tid, kan du selvsagt bruke ferdig deig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen
Godbiter i pollisten

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie
+
Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie

Conero er ikke det mest kjente vinområdet i Italia, men det betyr lite når vinen skiller seg ut som i dette tilfellet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream
Ukens kake
Clotted cream til scones og afternoon tea

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream

Den tar sine 20 timer, men så er ikke afternoon tea noe man tar lett på. Så det er bare å sette i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv
Dagens rett
Empanadas

Empanadas akkurat slik du får dem i Chile, kan du lage selv

Det er mye enklere enn du kanskje har tenkt, også å lage deigen. Om du har dårlig tid, kan du selvsagt bruke ferdig deig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet
Guide
Oppskrifter med krabbe

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å servere krabbe på tradisjonelt vis, men prøve gjerne en av disse spennende oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 01.november

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt

Møt legendariske Casa Ferreirinha og få nye favoritter fra Portugals vinregion nummer én. Som abonnent sparer du 245 kroner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen
Godbiter i pollisten

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her