Vi vraker norske epler til jul

Velger utenlandsk, mens 200 tonn Hardanger-epler blir juice.
Redaksjonen
17 Desember 2010 - 19:00

200 tonn epler som ligger på lager i Hardanger, må presses til juice i stedet for å havne på fruktfat i julemåneden, skriver Nationen.

Grunnen er at matvarekjedene prioriterer importerte epler.
-- Vi har veldig mye gode norske epler på lager. Men 1. desember falt importvernet på epler bort. Det betyr at det er like billig, eller billigere, å kjøpe utenlandske epler som norske. Da vil ikke kjedene ha de norske eplene, sier leder på Hardanger Fjordfrukt, John Lyngholm, til avisa.

Han har 60 tonn spiseklare epler på lager, mens sier de nå må gå til pressing.

Spesialrådgiver Gabriella Dånmark i KSL Matmerk reagerer sterkt på at Hardanger-epler blir jucie mens importerte epler havner på norske fruktfat i julen.

-- Våre norske "gullepler" burde absolutt være tilgjengelig for norske forbrukere. Dagligvarehandelen må ta ansvar, sier Dånmark i KSL Matmerk. Det er de som har jobben med å sørge for at mest mulig norsk mat kommer i butikkene.

-- Eplene er noe av de ypperste vi kan framskaffe av dokumentert tradisjon og kvalitet i Norge. Istedenfor norske juleepler er det i år utenlandske epler som havner på julens fruktfat. Det er ille.

1. desember falt importvernet på epler bort. Det betyr at det er like billig, eller billigere, å kjøpe utenlandske epler som norske.

-- Jeg er skuffet over at handelen ikke ser det potensial som ligger i disse varene. Dagligvarehandelen satser i økende grad på produkter av ypperste kvalitet. Det er viktig at de også ser det potensialet som ligger i fersk frukt. Med litt god vilje og god planlegging burde det absolutt være mulig å få ut disse eplene i butikk, mener Dånmark. Hun peker på at veksten for lokalmat har vært på 7,7 prosent det siste året.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du oktober-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til svenskekystens stolthet Signum, til Georgia, Moldova og Cognac og finn ut hvorfor Mont d'Or er osten som smelter Norge - blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Baron De Ley

På BEINSPIRED 2026 har du mulighet til å smake 5 deilige spanske viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 
Dagens rett

Festretten soyamarinert svinefilet med syltede rotgrønnsaker kan alle klare 

Med denne asiatiskinspirerte oppskriften får du en helt annen smaksopplevelse av svinefileten. Ikke er oppskriften vanskelig heller.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her