Bransje
Vil ha med norske ølinvestorer

Vil ha med norske ølinvestorer

BrewDogs folkefinansieringskampanje skal gjøre flere nordmenn til ølinvestorer.
Aase E. Jacobsen
26 November 2015 - 11:55

Folkefinansiering – crowdfunding – har vært en av suksessfaktorene bak BrewDogs ekspansjon siden 2007. På den korte tiden har BrewDog «crowdfundet» til sammen 20 millioner pund gjennom sin Equity for Punks-kampanje som kan sammenlignes med fire runder med aksjeemisjoner i tradisjonell bedriftsøkonomi. Flere enn 35.000 personer har investert.

Den femte «emisjonen» har som mål å nå 1,5 millioner euro.

-Vi tror at crowdfunding ikke lenger bare blir sett på som et nisje-alternativ, men som et velprøvd og levedyktig alternativ for forandring, sier James Watt, som startet BrewDog sammen med kompanjong Martin Dickie (tv i bildet). 

Les historien bak BrewDog-eventyret

BrewDog forteller i sitt prospekt at dette ikke er veldedighet. Det finnes en egen markedsplass hvor aksjonærene blir tilbudt å bytte sine aksjer en gang i året. Aksjonærene som investerte i den første runden av Equity for Punks i 2009, fikk i 2014 en avkastning på 443 prosent da de solgte aksjene.

Alle kan investere i BrewDog og minstebeløpet er ca. 1600 NOK. Et detaljert prospekt på norsk er tilgjengelig for nedlasting på FundedByMe.se, det svenske selskapet som har spesialisert seg på folkefinansieringsprosjekter.

Siden lanseringen i 2007 har BrewDog opplevd en årlig vekst på nesten 170 prosent. Den skotske ølgiganten har nå 39 barer rundt om i verden, hvorav tre er i Sverige, to i Finland og én i Norge. BD57 som den heter, er den eneste av de 39 som ikke kan bruke BrewDog i navnet på grunn av norsk alkohollovgivning. Det er heller ikke lov i Norge å selge merch og andre effekter som er en del av BrewDog-barkonseptet.

BrewDog-porteføljen - ved noen få av dem.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag blir det ekstra god pasta til middag
Dagens rett

I dag blir det ekstra god pasta til middag

Kjøttboller gir et mer interessant resultat for pastasausen enn å bare steke kjøttdeigen på vanlig måte. Og med brede pappardelle-pastabånd blir den ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her